W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 5. Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006 Helden Ongewone Wadlooptochten Oversteek Borkum - Vaste wal - 22 augustus 2005

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

Oversteek Borkum - Vaste wal - 22 augustus 2005


Menno de Leeuw (l) en Frank Hensel aan het eind van hun tocht

dinsdag 23 augustus 2005

BORKUM - Twee wadlopers zijn er maandag 22 augustus jl. in geslaagd de moeilijke wadloopoversteek van Borkum naar de vaste (Duitse) wal te volbrengen. Menno de Leeuw en Frank Hensel deden over de 24.5 km lange tocht ca. 5.5 uur. Ze hadden de tocht de afgelopen jaren grondig verkend.
Het is de eerste keer dat deze tocht is gelopen. In 1976 werd de tocht van de vaste wal naar Borkum gelopen, met een tussenstop op het eilandje Lütje Hörn.

Lammert Kwant


Wadlooproute Borkum - vaste wal (globaal)


Wadlopers bedwingen de 'Mount Everest van het Wad'

dinsdag 23 augustus 2005

LEEUWARDEN - Hij zal het niet van de daken schreeuwen, maar een beetje trots is de Leeuwarder wadloopgids Menno de Leeuw echt wel.

Samen met zijn Duitse collega Frans Hensel lukte het hem gisterochtend de bijna 25 kilometer lange tocht van het Duitse waddeneiland Borkum naar de Duitse vaste wal bij Manslagt af te leggen. Niet eerder is deze tocht over het Wad lopend volbracht.

Water tot borsthoogte, slik tot de knieën
In de geulen reikte het water tot borsthoogte, in de slikvelden zonken de mannen tot boven de knieën in de modder, terwijl op de harde zandplaten juist tempo gemaakt moest worden om op tijd te zijn voor de passage van de volgende geul. Na 18 kilometer lag er zekerheidshalve een bootje klaar voor het geval de oversteek van de Oostereems niet tijdig volbracht zou worden. De Leeuw: 'Deze tocht is voor wadlopers als de beklimming van de Mount Everest voor bergbeklimmers.'

Een beetje spierpijn, meer fysiek ongemak had De Leeuw gistermiddag niet bij terugkomst in Leeuwarden. Hier spreekt zijn ervaring: negen jaar is hij gids op het Wad, 39 tochten liep hij alleen al dit jaar. Bijzondere tochten prikkelen De Leeuw: in 2002 liep hij met drie andere ervaren wadlopers de 30 kilometer lange tocht van Texel naar Vlieland, een prestatie die voordien in 1985 voor het laatst was geleverd.

De tocht van Borkum naar de vaste wal is jarenlang voorbereid. Diverse verkenningstochten maakte hij. De voorbije maanden zijn de laatste details in kaart gebracht, zodat De Leeuw en zijn maat precies wisten op welke plaats de geulen het best konden worden gepasseerd, waar een harde of juist een zachte ondergrond te verwachten viel. Een paar keer moest de tocht op het laatste moment worden afgelast: verkeerde windrichting, te hoog water, onweersvoorspelling.

Om bij de start geen tijd te verliezen sliepen De Leeuw en Hensel in de nacht van zondag op maandag niet in een gerieflijk bed in een hotel op Borkum, maar in een slaapzak op de kwelder. Geen pretje. 'De horzels prikten vervelend.' Een bijkomend voordeel was dat de ogen al konden wennen aan de duisternis. 'We vertrokken om tien voor vijf, het was aardedonker.'

Halverwege belandde het duo in een 6 kilometer lang gebied van slikvelden en zandplaten, dat het tevoren niet had kunnen verkennen. 'Niemandsland. We waren daarom ook onzeker of de oversteek wel zou lukken.'

Drie eerder pogingen mislukt
Drie keer waren pogingen van andere wadlopers mislukt door fysiek ongemak of pure pech, zoals de lopers die met de finish in zicht door een reddingshelikopter van de kustwacht van het Wad werden geplukt. Een schipper, onkundig van de poging, had gevaar verondersteld en de kustwacht gewaarschuwd.

Ingrijpen door de kustwacht had ook De Leeuw en Hensel kunnen overkomen. Want eigenlijk is de oversteek illegaal. Dit deel van het Wad geldt als natuurgebied, waar wandelaars weg moeten blijven om zeehonden en vogels rust te gunnen. Maar de Leeuwarder heeft geen gewetensnood. Dertig jaar geleden liepen er voor het laatst mensen in omgekeerde richting, van de vaste wal naar Borkum. Zo weinig lopers in al die jaren, dat kan toch geen probleem vormen?

Bron Leeuwarder Courant (Ger Bosklopper)


Na 29 jaar opvolging tocht Dijkema: 'We begonnen ons al zorgen te maken'

vrijdag 26 augustus 2005

TEXEL - Wadloper Kees Dijkema van Oost heeft na bijna dertig jaar opvolgers gekregen voor de historische wadlooptocht die hij in 1976 met twee vrienden van het Duitse vasteland naar Borkum maakte. Een Nederlandse en een Duitse wadloopgids zijn afgelopen weekend in tegenovergestelde richting van Borkum naar het Duitse vasteland gelopen.

1976
Het is voor het eerst sinds de historische tocht van Dijkema, Nico Bakker en George Smallenbroek dat wadlopers er in zijn geslaagd de afstand tussen het Duitse eiland en het vasteland te overbruggen. In wadloopkringen staat de tocht gelijk aan de beklimming van de Mount Everest. Dijkema, Smallenbroek en Bakker waren in 1976 de eersten die van het vasteland naar Borkum wisten te lopen. De tocht werd zo onmogelijk geacht dat zelfs na de prestatie jarenlang niet werd geloofd dat het de drie was gelukt. Pogingen die de afgelopen jaren werden ondernomen strandden telkens voortijdig. Een man moest zelfs drie kilometer voor het einde alsnog in een volgbootje stappen omdat het te zwaar werd.

Dijkema vindt het fantastisch dat het huzarenstukje uit 1976 eindelijk een vervolg heeft gekregen. 'We begonnen ons als oudere wadloopgidsen toch al een beetje zorgen te maken, omdat het maar niet werd herhaald. Maar die twee die hem nu hebben gelopen beschikken over een zeer goede conditie'. Dijkema vindt het knap dat ze de tocht in één tij hebben afgelegd. Hij moest destijds 'overvloeden' op een zandplaat. In totaal deden de drie er toen zestien uur over.

Oostereems is aan het verzanden
Volgens Dijkema hebben zijn opvolgers Menno de Leeuw en Frank Hensel het voordeel gehad dat de Oostereems, een water dat moet worden doorwaad, minder diep is geworden. 'Toen wij er liepen had het een diepte van 3.10 meter beneden NAP. Nu is het 1.70 meter beneden NAP en dat is 1.40 meter minder diep. Ook het wantij tussen de geulen is er wat verder naar achteren verschoven'. Volgens Dijkema staat daartegenover dat de twee ook door een zeer zwaar gedeelte met veel slik moesten lopen.
Tot nu toe zijn Dijkema, Bakker en Smallenbroek nog steeds de enigen die naar Borkum zijn gelopen. De Texelaar verwacht dat de Leeuw en Hensel dat ook nog wel een keer gaan doen. En dan is de Leeuw de enige die alle wadlooptochten in Nederland heeft voltooid. Ik heb zelf de tocht naar Griend nooit gelopen en dat zal ook wel niet meer gebeuren. Net als bij Dijkema en zijn kompanen ging er bij Hensel en De Leeuw een uitgebreide voorbereiding aan de tocht vooraf.

Bron: Texelse Courant