W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 5. Nieuwsarchief Nieuwsarchief Nieuwsarchief Wadlopen 2013 - 2018 Texel-Vlieland in recordtijd en 7 andere lange wadlooptochten in 2013

Nieuwsarchief Wadlopen 2019 - 2021

Texel-Vlieland in recordtijd en 7 andere lange wadlooptochten in 2013

vrijdag 7 juni 2013 VLIELAND - Sietse Bouma heeft op 5 juni jl. Texel-Vlieland in recordtijd gelopen: 4.56 uur. Bouma liep de tocht alleen en startte 3 uur voor laagwater Oude Schild. Een deel van de tocht werd hardlopend afgelegd.


Verslag Texel-Vlieland 5 juni 2013

Er was al lange tijd over gespeculeerd of Texel-Vlieland binnen 5 uur mogelijk zou zijn en ik moest lang wachten op goed weer met een mooie lage waterstand. Eindelijk was er 5 juni dan een goede combinatie: HW Oudeschild +41 en LW -88 met de hele dag een verlaging van tussen de 8 en 15 cm. Wel stond er een Noordelijke wind kracht 3-4 (dus het middelste stuk tegen de wind in) en was het slechts 13 graden.

Net als tijdens een eerdere verkenning in mei van dit jaar was ik 3 uur voor LW Oudeschild vertrokken en kwam het water tot het Scheer amper boven de enkels uit. Tussen het Scheer (je merkt geen verschil in waterdiepte als je hier doorheen loopt) en de Binnen Breesum werd het iets dieper, maar ik had het water nog steeds onder de knie. In anderhalf uur was ik bij de Binnen Breesum waar een zeilboot droog lag te vallen (zie knikje in de track), dus ik heb me daar maar even gemeld en gezegd dat er geen alarm geslagen hoefde te worden. Ik had me overigens gemeld bij de Brandaris en stond in contact met mijn vader Ypke Bouma voor eventuele noodgevallen.

In de Binnen Breesum had ik het water tussen de knie en de middel, maar tien minuten daarna stond ik op een droog plaatje. Op dit punt lag ik al circa 30 minuten voor op het schema van 5.30 uur wat mijn broer, Folkert Bouma, en ik in mei 2011 hadden gelopen. Daarna liep ik echter vrij snel weer het water in en omdat het water tot net onder de knie kwam was het lastig om op het middengedeelte tempo te maken. In de buurt van de Driesprong kwam ik Japanse oesters tegen, geen dicht veld, maar wel overal klompjes. Circa 3 uur en 25 minuten na de start was ik de Driesprong voorbij (merk je ook niet echt; het is hier gewoon een grote kom met water). Er stond toen vrijwel geen water meer op de platen, dus kon ik goed tempo maken.
50 minuten later liep ik, circa 25 minuten na LW Vlieland, dan ook al door de verschillende geulen van de Ketels heen. Ik had een scherpe koers gekozen en deze geulen waren met net over de middel de diepste geulen op de route. Hierbij moet ik wel opmerken dat het erg hard stroomde, dus je wilt ook niet echt veel meer water hebben. Voor een veiliger oversteek (als je later bent t.o.v. LW Vlieland of als je vanaf Vlieland vertrekt) zou ik minstens 500 meter oostelijker aanhouden.

Na de Ketels zag ik dat ik het middengedeelte vrijwel geen extra tijd had gewonnen ten opzichte van ons schema van 2011, dus het zou nog spannend worden om binnen die 5 uur te blijven. Dus het laatste stuk flink doorgelopen en toen ik de eerste groene plantjes van de kwelders onder mijn voeten had, zag ik dat ik nog 4 minuten over had: 4 uur 56 minuten! De GPS gaf een afstand aan van 29,9 km.

Sietse Bouma


Bouma liep de tocht in een gewone wadlopersuitrusting, dwz. korte broek, trui en windjack.
En met een gewone wadlooprugzak met kleren e.d.

Klik hier voor een overzicht van alle wadlooptochten van Texel naar Vlieland.


TERSCHELLING v.v.

donderdag 6 juni 2013

Terschelling v.v. 30 en 31 mei 2013

ZWARTE HAAN - Op 30 en 31 mei jl. is de wadlooptocht Zwarte Haan - Terscheling v.v. gelopen (2 x 18 km) door Eveline Poll, Kees Rodenburg en Ben Verbree.

Vanwege de lage temperatuur van het zeewater en de start ver voor laagwater liep het drietal in surfpak. De heenweg naar Terschelling werd in 6 uur 10 minuten afgelegd. De terugtocht van Terschelling naar Zwarte Haan in 6 uur precies.

Overvloed werd op Terschelling in zacht zand aan de rand van de kwelder, in de luwte van de noordenwind.

Gezwoeg in het slik bij Zwarte Haan aan het begin van de tocht
Foto Ben Verbree


SCHIERMONNIKOOG v.v. in één tij

dinsdag 21 mei 2013


21 mei 2013 Schiermonnikoog v.v.

ZEIST - Op maandag 20 mei jl, 2e Pinksterdag, is Negenboerenpolder - Schiermonnikoog v.v. in één tij gelopen. Kees Rodenburg en Ben Verbree hadden aan het eind van hun tocht 29.2 km op hun gps-ontvangers staan en liepen de tocht in ongeveer 7 uren.

Kort verslag: "We vertrokken ruim vier uur voor laagwater Lauwersoog. Lutjewad was makkelijk, maar de geul vlak voor de Eilander Balg namen we te westelijk en kwamen daar in eerste instantie niet door. Honderd meter naar het oosten lukte het borstdiep. Ook de Schildknoopen borstdiep.
Op de terugweg zagen we dat je nog veel eerder naar het NW moet afbuigen. De heenweg duurde ruim vier uur en de terugweg een kleine drie uur (vanaf parkeerplaats gerekend). In de kwelder van het vaste land zagen we de velduil jagen en bij het Lutjewad waren verse sporen van een ree."


Texel-Richel

maandag 20 mei 2013


Eerdere tocht Texel-Richel 10 april 2011

VLIELAND - Op zondag 19 mei jl, 1e Pinksterdag, is de wadlooptocht van Texel naar Richel voor de 2e keer in de geschiedenis gelopen. Kees Wevers liep deze ca. 30 km lange wadlooptocht in ongeveer 6 uur en 15 minuten.

Het hoogwater voorafgaand aan de tocht was gunstig, nl. niet erg hoog. Er was onderweg vrijwel geen wind, er was vrijwel geen golfslag, het water was vlak.
Wevers is na de tocht met een boot van Richel naar Vlieland gebracht.

35 jaar geleden (22 en 23 april 1978) liep Wevers de tocht ook, toen in gezelschap van Frans Visser. Dicht bij de Richel werd (gepland) overvloed in een rubberboot.

Klik hier voor een overzicht van alle wadlooptochten van Texel naar Richel en omgekeerd.


Vlieland-Texel en Texel-Vlieland in 2013

vrijdag 29 maart 2013, update 9 mei 2013

23 maart en 29 maart 2013: Vlieland-Texel
EZINGE - Auly Plantinga en Theo Tadema hebben op Goede Vrijdag 29 maart jl. de 2e wadlooptocht van Vlieland naar Texel van 2013 op hun naam gezet.

Vertrokken werd om 11.40 uur van de Kroonpolders op Vlieland, ongeveer 1.5 uur na hoogwater Vlieland Haven. De aankomst was 7.45 uur later om 19.25 uur op de zeedijk bij De Schorren op Texel. Gelopen afstand 30.7 km.
Het zeewater was koud, ca. 2º C. Beide wadlopers droegen een kayakbroek tegen de kou.
De diepste plek werd na ruim 5 km bereikt, 1.35 m diep.

Rond laagwater werd er in Harlingen een waterstand gemeten van -126 cm NAP, ongeveer een decimeter boven het LAT-nivo (Lowest Astronomical Tide te Harlingen is -134 cm NAP).

Eerder liepen Plantinga en Tadema de tocht in de andere richting van Texel naar Vlieland. Auly Plantinga is vermoedelijk de eerste vrouw in de geschiedenis die beide oversteken heeft gemaakt. Voor zover bekend is het de 7e keer dat de wadlooptocht van Vlieland naar Texel werd gemaakt.

Een week eerder werd de tocht ook gelopen, meer info.

14 april en 6 mei 2013: Texel-Vlieland
Op zondag 14 april 2013 liep Robert Hempenius de eerste Texel-Vlieland van 2013. De tocht was voor het laatst in mei 2011 gelopen. Hempenius deed ruim 7 uren over de tocht.

Op maandag 6 mei liep Eduard Verhoef (70) Texel-Vlieland voor de 7e keer. Hij deed er 7.30 uur over.

Alle wadlooptochten van Vlieland naar Texel
Alle wadlooptochten van Texel naar Vlieland