W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 5. Nieuwsarchief Nieuwsarchief Nieuwsarchief Wadlopen 2013 - 2018 Twee wadfietsers van Texel naar Vlieland

Nieuwsarchief Wadlopen 2019 - 2021

Twee wadfietsers van Texel naar Vlieland


V.l.n.r. Gerrit Jan Betsema en Johan Bremer
Foto Daniëlle Quartel in Noordhollands Dagblad

woensdag 31 juli 2013

TEXEL - Twee Texelaars, Gerrit Jan Betsema en Johan Bremer, zijn zaterdagmorgen 27 juli 2013 jl. op de fiets over het wad van Texel naar buureiland Vlieland gereden. Zij zijn vermoedelijk de eersten die dit ooit hebben gedaan. Het was een barre tocht voor de twee mountainbikers, die het laatste stuk tot hun middel door het water moesten waden, met de fiets aan de hand.

Bremer en Betsema vertrokken om 05.00 uur van Texel.
De aanlanding op Vlieland was niet op het gebruikelijke aankomstpunt van wadlooptochten aan het eind van de Kroon's Polders, maar oostelijk daar van.
De tocht was zwaar (en zwaarder dan gedacht) door de hobbeligheid van het parcours (de golfribbels), ook al ging het grootste deel van de route over hard zand. Fietsen door een laag van 10 - 20 cm water ging vrij goed. Onderweg hadden de heren een keer bandenpech.

Volgboot
Flip Duinker van Texel was met zijn schip Nephtys present om als volgboot te fungeren. Hij is om 06:00 uur van Oudeschild naar het Inschot gevaren en later, toen de fietsers de Driesprong voorbij waren om de Richel heen naar Vlieland haven en vandaar ten zuiden van Vlieland langs richting Posthuys. De boot steekt maar 50 cm diep en hij was dicht in de buurt toen Betsema en Bremer op het laatste stuk tot hun middel door het water moesten waden. Er is regelmatig contact geweest tussen het schip en de fietsers.

Beide fietsers waren om een en ander uit te proberen eerder in juni al een keer van Texel naar de Breesem op en neer gereden, een tocht van 18 km.

Eerdere wadfietstochten op mountainbikes werden in 1986 gemaakt.
Op maandag 21 april 1986 reden Martin Drost, Sjors Homminga en Peter Mosch op ATB's van Holwerd naar Ameland. De tocht stond onder leiding van Cor van den Arend, die het traject lopend aflegde. De TROS heeft van deze wadfietstocht opnames gemaakt en uitgezonden in het programma 'De Eerste de Beste' op 16 mei 1986.
Verslag

Op zondag 29 juni 1986 reden 11 wadfietsers olv. Freerk Viersen en Lammert Kwant over het wad van het vasteland naar Schiermonnikoog.
Verslag


Verkenning kustdal Schiermonnikoog 11 juni 1986 op (on)mogelijkheden er te wadfietsen.
Links Lammert Kwant, rechts Martin Hofman

Foto Freerk Viersen


Jaap Oudman nabij Schiermonnikoog, 8 mei 1976.
Van een door het ijs gezakte fietser in de winter van 1929, 1947 of 1963 ?

Foto Lammert Kwant