W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Kamperzand - Zwarte Haan Fr. gelopen - 12 febr. 2011

Ongewone Wadlooptochten

Kamperzand - Zwarte Haan Fr. gelopen - 12 febr. 2011

zaterdag 12 februari 2011, update 30 juni 2012

ZWARTE HAAN - Drie wadlopers (Heiko Oterdoom, Leendert Oterdoom en Menno de Leeuw) zijn er zaterdag 12 febr. 2011 jl. in geslaagd van het Kamperzand (Zeehondenbanken), een zandplaat tussen Ameland en Terschelling, naar de vaste wal bij Zwarte Haan te lopen. Het is de eerste keer dat deze tocht is gemaakt.

Het Kamperzand is gedurende de laatste tientallen jaren boven gemiddeld hoogwater komen te liggen. Ook bij springtij loopt het niet meer onder water. Het is daarmee een zandplaat / eiland geworden en geen wadplaat meer. En daarmee interessant om te proberen er heen te lopen.
Het eilandje heeft geen officiële naam. Op oude zeekaarten heet de zandplaat Kamperzand. Op Ameland is de naam Zeehondenbanken bedacht. 's Zomers varen dagelijks diverse schepen vanaf Ameland naar het Kamperzand, de toeristen aan boord kunnen vanaf het schip op hun gemak van dichtbij de zeehonden bekijken.

De tocht van het Kamperzand naar de vaste wal is ca. 17 km lang. Het tweede gedeelte van de tocht wordt dezelfde route gelopen als van Terschelling naar de vaste wal.
Mede door een stevige oostenwind stond het water bij laagwater ongeveer een halve meter beneden gemiddeld laagwater. Deze waterstand bleek gunstig genoeg om de tocht te lopen. De wadlopers deden er ca. 4 uur en 20 minuten.

Update 30 juni 2012
Gedurende de nacht van donderdag 28 juni op vrijdag 29 juni 2012 is de tocht voor de 2e keer gelopen, nl. door Kees Rodenburg en Ben Verbree. Een tij eerder waren ze vanaf de vaste wal naar het Kamperzand gelopen.


Tochten van Rodenburg en Verbree naar het Kamperzand