W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Schiermonnikoog v.v. in één tij gelopen - 15 april 2007

Ongewone Wadlooptochten

Schiermonnikoog v.v. in één tij gelopen - 15 april 2007


Schier v.v. 15 april 2007
Track Annette Scheepstra en Ronald Visser

maandag 16 april 2007

EZINGE Gn. - Met het mooie en warme voorjaarsweer met oostenwind wordt de ene na de andere prachtige wadlooptocht gemaakt. Zo werd naar verluid vorige week Rottumerplaat belopen, op zaterdag 14 april jl. Texel-Vlieland, op 15 april Vlieland-Richel, op 16 april Richel-Vlieland en op zondag 15 april jl. de tocht Schiermonnikoog v.v.

De oversteek Schier v.v. in één tij werd gelopen door Annette Scheepstra en Ronald Visser. Ze liepen de tocht vanaf de parkeerplaats in de Negenboerenpolder tot aan Schier op en neer in 7 uur en 15 minuten, afstand ca. 29.5 km.
Voor zover bekend is het voor het eerst sinds juli 1983 dat deze tocht werd gemaakt. Hierbij hun verslag.


Verslag Schier v.v.

Annette Scheepstra en Ronald Visser

Met stralend weer liepen we zondagochtend om 11.30 uur vanaf de dijk bij Broek richting Schiermonnikoog. We vertrokken 4 uur voor laagwater Lauwersoog, wat inhield dat aan het einde van de rijsdam nog 45 cm water stond. Een bijzondere ervaring om het water in te lopen zonder ook maar een stuk droog wad tussen ons en het eiland te zien. Gelukkig was door het warme weer het water al flink opgewarmd. Het eerste stuk van de tocht verliep door al het water erg langzaam. Door het verassend heldere water zagen we vele platvissen wegzwemmen en liepen we zigzaggend tussen de kwallen door. Bij de Spruit stond nog te veel water, maar we kwamen er iets zuidwestelijker goed door. Tot ongeveer 2 km voorbij de Eilander Balg is het behoorlijk slikkig. Van daar tot de kwelder weer flink doorgelopen op de harde zandbodem tot we om 15:20 uur op de kwelder van Schier aankwamen.

Een beetje extra zonnebrand opgesmeerd en snel weer terug. Bij elk geultje snel even het hoofd nat maken en weer door. Ongeveer 2 km voor de Eilander Balg kwamen we Jan, Robert, Leendert, Wouter, Kees en Albert (gidsen Groninger Wadloop Vereniging Arenicola) tegen die gekozen hadden voor een enkeltje Schier. Even snel een paar ervaringen uitgewisseld en weer door. Albert riep nog zwaar zwetend dat hij nooit meer ging wadlopen.
Met deze aanmoediging belandden we weer in het slik en zakten het tempo en de stemming weer in. Nadat ook onze drinkvoorraad op raakte en het wad nog droog stond dat we geen verkoelend water meer op konden spatten werd ons doorzettingsvermogen flink op de proef gesteld. We voelden de blaren op de voeten groeien. De duizenden steltlopers die in de bekende mooie formaties goed hoorbaar om ons heen vlogen, deden al het leed weer naar de achtergrond verdwijnen. Als toetje liepen er nog 3 reeën in de kwelder. Nog nooit zo genoten van flessen warm water die in de auto lagen.

Tocht informatie:

29,3 km gelopen, waarvan 26,7 km op het wad
Gemiddeld 3,9 km/uur, incl. pauzes
Om 12.30 uur vertrokken bij de auto en om 18.45 uur weer terug
LW Lauwersoog 15.36 uur (-131)
Warm, zonnig, goed zicht en weinig wind