W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Marathonlopers rennen over wad van Texel naar Vlieland - 3 mei 2014

Ongewone Wadlooptochten

Marathonlopers rennen over wad van Texel naar Vlieland - 3 mei 2014


Marathonlopers onderweg van Texel naar Vlieland
Foto's Martin Baptist

maandag 5 mei 2014

VLIELAND - Vijf marathonlopers zijn zaterdag 3 mei jl. in 4 uur en 47 minuten van Texel naar Vlieland gehold, afstand ongeveer 31 km. Deelnemers waren Martin Baptist, Pierre Bonnet, Jeroen Smits, Martien Witte en Tjibbe Stelwagen. Deze laatste was de gids met een all-round wadloopvergunning, hij maakte in 2011 eerder de oversteek van Texel naar Vlieland.

De tocht was in de voorafgaande weken goed voorbereid. De groep kon beschikken over actuele hydrografische- en kaartdata en op basis van eerdere Texel - Vlieland tochten werd een 'optimale route' uitgezet en van beide kanten verkend. Ter oefening werd vanaf Texel in 2 uur 15 minuten heen en weer gerend naar de Binnen Breesem, een tocht van 18 km.

Na een briefing in Rest. Prins Hendrik op Texel werd om 15:30 uur vertrokken, 3.5 uur voor laagwater in het Keteldiep bij Vlieland, 4 km voor het einde van de tocht en 2.5 uur voor laagwater Oude Schild. Op twee plaatsen langs de route lag een volgboot in de buurt, nl. de 'Nephtys' van Flip Duinker en Cynthia Winkelman en een boot van Jan Schouwstra van Texel. De tocht was aangemeld bij het Kustwachtcentrum.

10 km/h
Uiteindelijk rende en liep de groep de 31 kilometer in 4 uur en 47 minuten. Waar het wad droog stond kon een snelheid worden gehaald van ongeveer 10 km per uur. Het hele middenstuk waar 4-5 dm water stond moest worden gelopen. Al met al werd ongeveer de helft van de tocht wadgerend, de andere helft gewoon wadgelopen. Iedereen droeg hardloopschoenen en een kleine trailrunning rugzak met proviand.

De tocht was koud. Het was bewolkt, een graad of 8 en er stond een noordenwind, 4 bft, later tijdens de tocht wat minder wind. Sommige deelnemers hadden gevoelloze voeten. De deelnemers raakten onderweg enigszins verkrampt en konden niet zo snel rennen als ze gewend waren.

De navigatie ging voornamelijk op zicht. Het zicht was uitstekend en omdat de route voor een deel droog stond waren herkenningspunten goed te zien. Waar nodig werd genavigeerd met behulp van een horloge-gps.

Om 20:17 uur werd Vlieland bereikt. Droge kleren had de groep tijdens een verkenning bij het Posthuys op Vlieland achter mogen laten. De nacht werd doorgebracht in een tenthuisje op Camping Stortemelk.


Route Texel - Vlieland

Meer info:

Geschreven verslag van Martin Baptist: 'Wadletiek'

Waddennieuwsbrief over de tocht

Overzicht van alle wadlooptochten van Texel naar Vlieland


Aan het begin van de tocht


Op de Vlakte van Kerken ten oosten van Texel. Op de achtergrond de zeedijk van Texel


In het water wordt aanvankelijk nog gerend


Lopend door het water


Dichter bij Vlieland staat het wad droog en kan weer vaart worden gemaakt


Aankomst Kroonpolders Vlieland