W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Twee wadlopers van Engelsmanplaat naar Ameland - 23 april 2015

Ongewone Wadlooptochten

Twee wadlopers van Engelsmanplaat naar Ameland - 23 april 2015


Wadlooproute Engelsmanplaat - Ameland

zaterdag 25 april 2015

WIERUM - Twee wadlopers zijn er op donderdag 23 april 2015 jl. in geslaagd de (voor zover bekend) niet eerder gelopen wadlooptocht van Engelsmanplaat naar Ameland te maken, een tocht van 19.5 km.

Heiko Oterdoom en Joris Grond werden door een snelle boot van Bos Marine Services Lauwersoog op Engelsmanplaat afgezet en begonnen ca. 4.5 uur voor laagwater meteen aan hun tocht. Na ruim een uur in zuidwestelijke richting te hebben gelopen werd de vaargeul op het Wierumer Wad gepasseerd. Daarna werd de koers in westelijke richting verlegd richting Amelander wantij, een traject evenwijdig aan de zeedijk.

De beide wadlopers draaiden ten oosten van het wantij van Ameland iets te vroeg naar het noorden af en liepen tegen een geul aan die te diep was. Deze geul werd in westelijke richting gevolgd tot ze te passeren was. Daarna ging het richting Ameland waar de Kooiduinen na 5.20 uur lopen werden bereikt. Door de watertaxi van Veltman Marine Services Ameland werden de wadlopers van Ameland naar Holwerd gebracht.

De oversteek Ameland - Engelsmanplaat is wel eerder gelopen, zie
Calendarium Ameland-Engelsmanplaat.

Verslag