W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Wadlopen naar de vuurtorens Wremerloch aan de Weser - maart 2016

Ongewone Wadlooptochten

Wadlopen naar de vuurtorens Wremerloch aan de Weser - maart 2016


Wremerloch Oberfeuer langs de Außenweser
Foto's Heiko Oterdoom

dinsdag 17 januari 2017

WADDENSERDEICH - Langs de Außenweser liggen de vuurtorens Wremerloch Oberfeuer en Wremerloch Unterfeuer. Beide vuurtorens zijn lopend vanaf de vaste wal bereikbaar. Heiko Oterdoom maakte naar beide torens een wadlooptocht in 2016.


Wremerloch Oberfeuer en Unterfeuer langs de Außenweser (in groen kader).
Beide vuurtorens zijn lopend vanaf de vaste wal bereikbaar.


De routes naar het Wremerloch Unterfeuer (UF) en Oberfeuer (OF) aan het Wremerloch,
een gedeelte van de Außenweser. Kopie van de zeekaart van 2015, origineel op schaal 1:25.000.
Op het rode punt rechtsboven staat de pegel = getijmeetstation Robbensüdsteert.


Verslag solo-tocht naar het Wremerloch Oberfeuer op het Langlütjen Sand - woensdag 16 maart 2016

Heiko Oterdoom

Laagwater Robbensüdsteert 12:12, het pegel pal tegenover het Wremerloch Oberfeuer (WL-OF).
Gepland vertrek vanaf de dijk op zijn laatst 2½ uur voor LW, dus om 9:42. Om 9:30 ga ik bij stralende zon en een koude NO-wind het wad op bij Waddenserdeich en de blubber in. De eerste kilometer is het slik enkeldiep of nog dieper en er is geen water te bekennen, dus vroeger weg had goed gekund. Na 1,5 km wordt het slik minder diep en schiet het harder op. Het eilandje Langlütjen 2 passeer je op een afstand van zo’n 4 km. Het baken met een zwart symbool en BRB op de kaart ten ZO van het Wremerloch OF is er niet meer en ik snij de bocht in de route wat af. Het wad lijkt hier weinig bio-leven (fauna) te hebben: geen wormen, wel diatomeeën en wat schelpen.
Vlak voor de WL-OF vuurtoren dreig ik door een geul afgesneden te worden en op de oever ten westen van de vuurtoren te belanden, met de verrekijker is dit gevaar echter tijdig te zien. Ik steek de geul door - kniediep en bereik over harde ondergrond om 11:37 het Wremerloch Oberfeuer (ca. 8,4 km vanaf de dijk). Interessant is dat je er in kunt klimmen en in een kooi kunt overvloeden. Dat zou wat zijn om alle bakens (Langlütjen OF en UF) verder NW-waarts langs de Weser te bezoeken - en dan te overvloeden op het baken Wremerloch Unterfeuer, iets naar het noordwesten van WL-OF.
Het uitzicht vanaf het wad is fantastisch: op de havenkranen en containerschepen van Bremerhaven, op Dithmarschen aan de overkant van de Weser en op de rode vuurtoren Robbenplate naar het noordoosten langs de oostkant van de Weser op de voor wadlopers onbereikbare Robbenplate.
Vrij snel ga ik weer terug en sta om 14:10 weer op de kwelder. Het laatste stukje door het slik is een aanslag op de conditie.


Langlütjen Oberfeuer (in het N) en Langlütjen Unterfeuer (in het Z) aan het Fedderwarder
Fahrwasser, een traject gedeelte van de Außenweser. De rode lijnen zijn de routes waar langs de
Langlütjen vuurtorens mischien lopend bereikt kunnen worden. Het getijverschil is er groot,
ca. 4 meter en de stroming is er sterk.
Zeekaart uit 2015, origineel op schaal 1:25.000


Verslag solo-tocht naar het Wremerloch Unterfeuer - dinsdag 6 sept. 2016

Heiko Oterdoom

Na een verkenning op zaterdag 3 sept. 2016 op het wantij van het Langlütjen Sand richting Wremerloch Unterfeuer tot aan de prikkengeul begon er een grandioze nazomer. Dinsdag 6 september ziet het weer er prima uit en de voorspelling van de waterstand in Bremerhaven laat zien dat het ’s ochtends het laagste getij van de week wordt (2-3 dagen na springtij), dankzij een hoge druk van 1026-1028 hPa en een zuidelijke wind.

Om 11:00 uur is het laagwater bij pegel Robbensüdsteert, pal tegenover het Wremerloch Oberfeuer. Ik besluit vroeg het wad op te gaan, om 7:18 sta ik aan het einde van de korte pier. Het wad ligt hier hoog en mijn verkenningen lieten zien dat het wad er al vroeg droog bij ligt, alleen in de geulen stroomt het water nog hard. Wel is het getijverschil vandaag 3.6 - 3.8 meter, dus is het wel oppassen geblazen, dwz. op tijd weer terug naar de wal. Dankzij de verkenningen van 3 sept. jl. kan ik de Waddenser Balje omzeilen door dit geulensysteem meer stroomopwaarts te doorwaden. Op de kaart staat alleen 'Waddenser Balje' aangegeven maar niet de positie van de geulen. De diepste geul heeft een diepte van net over de knie en is goed te doorwaden (bij de verkenning ging ik kruisdiep door de geul, ca. een uur later maar veel verder (eb)stroomafwaarts).
Gelukkig heb ik een stok bij me voor het peilen in geulen en voor houvast - de stroming moet niet onderschat worden. Het wad is slikkig. De prikkengeul met kniediep water doorwaad ik om 8:57 - het water stroomt naar het oosten af richting Wremerloch.
De bodem blijft wat slikkig of wat drijfzandachtig tot aan het grote oesterveld voor het baken, 5 km/u haal ik net niet. Het Unterfeuer baken ligt geïsoleerd op een eiland-dam en kniediep moet ik door het geultje dat het wad van het baken scheidt. Daar sta ik om 9:50, 35 minuten voor de geplande aankomsttijd.
Ik leg de rugzak neer en klim de ladder op die in de mast zit, wat een veilig gevoel geeft bij het naar boven klimmen. Een klim van ongeveer 7 meter en aan het eind kan ik het deksel optillen dat toegang geeft tot de kooi. Ik klim de kooi niet ongezekerd in, ik ben al wat moe en riskeer geen ongelukken. In de verte zijn de bakens Langlütjen Unterfeuer en Oberfeuer duidelijk te zien en je krijgt de indruk dat die goed beloopbaar zijn.

Na een korte pauze loop ik rustig terug naar de wal waar ik om 12:56 op de pier aan kom, 5:38 na vertrek. De vloed kwam nog niet op en de brede, diepe geulen van ’s ochtends vroeg zijn nu armzalige stroompjes. Het is een fraai gebied met het fort Langlütjen 2 en de scheepskranen van Bremerhaven op de achtergrond en ook de rode vuurtoren Robbenplate steekt af tegen de horizon.


Zeeasters langs de korte pier aan de Waddenserdeich - hier begint de tocht naar zowel het
Wremerloch Obereuer als het Unterfeuer


De vuurtoren Wremerloch Oberfeuer (W OF), 34 m hoog.
Met kooi om in te kunnen overvloeden, zie pijl.
Links op de achtergrond het 1.5 km noordelijker gelegen Unterfeuer (W UF).


Via een ladder is de overdekte kooi van het Oberfeuer te bereiken


De beprikte geul over het wantij richting Unterfeuer


Wremerloch Unterfeuer, 15 m hoog, aan het einde van een met oesters begroeide stenen dam


Wremerloch Unterfeuer, de ladder naar de kooi en het vuurtorenlicht


Wremerloch Unterfeuer, de 7 m lange trap naar de kooi. De kooi is toegankelijk.