W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Wangerooge - Minsener Oldeoog - Schillighörn - 11 maart 2017

Ongewone Wadlooptochten

Wangerooge - Minsener Oldeoog - Schillighörn - 11 maart 2017


Wadlooptocht Wangerooge - Minsener Oldeoog - Schillighörn 11 maart 2017

vrijdag 16 maart 2017

WANGEROOGE - Heiko Oterdoom liep op 11 maart 2017 jl. de 18 km lange wadlooptocht Wangerooge - Minsener Oldeoog - Schillighörn. Voor zover bekend is het de eerste keer dat deze wadlooptocht is gemaakt. Hieronder een verslag.


Solo Wangerooge - Minseneroog - Schillighörn (vaste wal) - 11 maart 2017

Heiko Oterdoom

Na een verkenning Wangerooge - vaste wal op zaterdag 4 maart 2017 jl. steek ik een week later bij het poldergemaal van Wangerooge om 13:58, bijna 4 uur voor LW Wangerooge Ost (om 17:52), het wad op. De condities zijn ideaal: zonnig en een zuidoosten wind Bft 3-4, die samen met de hoge druk resulteert in een verlaging van 25 cm.

Aan het begin staat het wad staat nog knie-diep tot dijbeen-diep onder water en alleen de geul aan het eind van de Hoher Rücken doorwaad ik niet ideaal iets te veel westelijk en ga er borst-diep door. Daarna loopt het wad snel droog.
Helaas, loopt het moeizaam vanwege voetzool-diep tot over de enkel-diep slik. Tot het waypoint WO-BBL (Blaue Balje) heb ik bijna 2 uur nodig voor slechts 5,5 km. Ik denk aan opgeven maar besef dat transport terug naar mijn in Harlesiel geparkeerde auto alleen in Schillighörn te regelen valt.

Bij het waypoint aan het eind van de Minsener Balje kom ik om 17:50 aan en buig snel naar Minseneroog af, er is nog genoeg tijd voor de afsteker naar het opgespoten eilandje. Vlak voor Minseneroog, na de doorsteek van het Minseneroog Wattfahrwasser, draai ik om 18:22 om. De zon gaat dan onder maar de bijna volle maan neemt het gelukkig over en schijnt aan een heldere hemel. Op het wantij komt de vloed nog niet op en om 19:30 betreed ik moegestreden het opgespoten zandstrand van Schillighörn.

Al met al een zware tocht van goed vijf en een half uur met een gemiddelde snelheid van maar 3,2 km per uur voor zo’n kleine 18 km. Hard zand trof ik alleen onder Minseneroog aan. Wel is de natuur fraai maar het is duidelijk dat er veel slib vrijkomt bij het op diepte houden van de Jade, het vaarwater naar Wilhelmshaven, de enige diepzeehaven van Duitsland. Het wegstromend water is bruin van het slik.

Deze wadlooptocht is in het verleden door de gebroeders Ralf en Frank Hensel in omgekeerde (O-W) richting gelopen en volgens hun nog niet in deze W-O richting.


Bijna volle maan bij het Minseneroog Wattfahrwasser, met blik naar het oosten
Foto Heiko Oterdoom