W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Wadlopen Vlieland - Steenplaat - Hengst v.v. - 7-8 juni 2018

Ongewone Wadlooptochten

Wadlopen Vlieland - Steenplaat - Hengst v.v. - 7-8 juni 2018


Wadlooptochten van Vlieland naar Steenplaat en Hengst, Ben Verbree.
In blauw de route van Vlieland naar Steenplaat en Hengst, 7 juni 2018.
In geel de route van Hengst naar Steenplaat en Vlieland, 8 juni 2018.

Tracks Ben Verbree

zaterdag 1 september 2018

Ben Verbree

Ik las in het herinneringsboek 'Hoogtepunten rond laagwater' 1) ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Arenicola, het verslag van Kees Wevers over zijn winteroversteek Texel-Richel. Daarin werd een melding gemaakt van Steenplaat. Dit wekte mijn aandacht en ik ontdekte dat deze zandplaat vlakbij Hengst lag, tussen Vlieland en Texel.

 
Hengst-Steenplaat 20-5-2018
In het derde weekend van mei 2018 ging ik met mijn vrouw in de camper kamperen op Texel op een voor mij bekend adres, namelijk bij Jan Hottentot. Tijdens dat weekend vroeg ik aan Jan of het mogelijk was om mij op Hengst af te zetten om vandaar naar Steenplaat te lopen om deze te kunnen verkennen? Na Jan geholpen te hebben met pieren steken en kokkels rapen, zette hij mij op 20 mei af op Hengst. Vandaar ben ik rustig naar Steenplaat gelopen en heb het geulenstelsel ten westen van Steenplaat in kaart gebracht. Jan vertelde van nestelende dwergsterns op het midden van Steenplaat. Daarmee rekening houdende kwam ik op het meest zuidelijke punt van Steenplaat aan land van waar Jan mij met zijn boot weer oppikte.
Mijn vaste wadloopmaat Kees Rodenburg had ondertussen met google-earth een route gemaakt die vanaf Vlieland, noordelijk van de oesterbanken langs, naar Steenplaat liep.
Probleem voor mij voor de tochten die vanaf Vlieland vertrekken is van logistieke aard: de beperkte aan- en afvaarten Harlingen-Vlieland in combinatie met het overtijen in de nacht en beperkte vrije tijd door het werk. Op 7 en 8 juni was de combinatie voor mij optimaal, helaas kon Kees door werkverplichtingen niet mee.


Steenplaat 7 juni 2018. Op de achtergrond de vuurtoren van Texel
Foto Ben Verbree

Vlieland-Steenplaat 7-6-2018
Om 17.46 (3.10 voor laagwater Oudeschild) startte ik vanaf de Kroonpolders op Vlieland. Vanaf de kant zag ik al voortdurend mistflarden over het water trekken. Maar toen ik er eenmaal middenin liep vond ik het een mystiek en fantastisch schouwspel en schoot meerdere foto’s en filmpjes. Gevolg was dat ik binnen een kwartier 10 minuten had stilgestaan en zodoende snel weer op mijn oorspronkelijke planning van starttijd 3 uur voor vertrek laagwater Oudeschild lag.
Na 20 minuten ging het enkeldiep wadlopen over in kniediep en op sommige delen in bovenbeendiep. Na een uur liep ik op ongeveer 100 m afstand langs een voor mij onbekend geel/zwart baken. Vervolgens ging ik naveldiep door twee korte geultjes om om 20.15 voor het eerst over een droog deel te lopen. De bewolking nam steeds meer toe. Gevolg was een prachtige afwisseling van: geen zon als de wolken er voor waren, naar een dunne zwarte rand om de zon bij een iets dunnere bewolking naar een dikke zwarte rand bij nog dunnere bewolking naar het weer verdwijnen van de zwarte rand als de zon weer volledig scheen. De gevoelstemperatuur daalde en het werd tijd om mij warmer aan te kleden. De bocht om de Ketels verliep goed en na 3 uur bereikte ik een klein oesterveld die noordelijk aan mijn route grensde. Een half uur later bereikte ik het enorm grote oesterveld aan de noordzijde (bij eerder tochten naar Hengst passeerden wij deze zuidelijk). Het duurde 11 minuten om mij hier doorheen te manoeuvreren. Vlak hierna liep ik naveldiep door twee geulen, vermoedelijk vanuit de Kolk. Het laatste kwartier voor Steenplaat was de ondergrond plakkeriger en ondiep slikkeriger. Om 22.34 (1.35 na laagwater Oudeschild) bereikte ik de zuidpunt van Steenplaat.


Steenplaat 7 juni 2018
Foto Ben Verbree

 
Steenplaat-Hengst 7-6-2018
Tien minuten na mijn aankomst op Steenplaat en daar het thuisfront te hebben bericht dat ik goed was aangekomen vertrok ik richting Hengst. Het was inmiddels donker maar het zicht was redelijk. Ik liep vrijwel rechtsreeks naar Hengst waarbij ik in het begin de eerste geul kniediep en daarna enkele ondiepe geultjes passeerde. Na 20 minuten dacht ik op de witte grond van Hengst te zijn maar deze bleek 200 m verderop te liggen, duidelijk herkenbaar aan de langgerekte vorm en groene omranding van zeewier. Dit zeewier bracht uitkomst, ik was namelijk mijn matje vergeten en een zachtere ondergrond om te overnachten kon ik niet bedenken. Ik rolde mijn bivakzak en slaapzak uit. Nadeel was dat ik minder beschut lag waardoor ik door de wind die vrij spel had, meer dommelde dan echt sliep.


De auteur ontwaakt op de Hengst 8 juni 2018
Foto Ben Verbree

Hengst-Steenplaat 8-6-2018
Om 05.15 werd ik wakker en na rustig brood te hebben gegeten en de spullen te hebben ingepakt vertrok ik om 05.45 naar Steenplaat. Er stond enkeldiep water op het deel tussen Hengst en Steenplaat. Na 10 minuten werd deze iets dieper en besloot ik iets noordelijker te gaan lopen dan de tocht van gisteravond. Na een half uur bereikte ik Steenplaat die ik nu voor het eerst omgeven zag door water.

Steenplaat-Vlieland 8-6-2018
Na een 360 graden filmpje te hebben gemaakt op de zuidpunt van Steenplaat vertrok ik om 06.25 (2.30 voor laagwater Oudeschild) naar Vlieland. Dat is 2.30 uur voor laagwater Oudeschild, normaliter zou ik later vertrekken, maar om kans te maken om de boot van 11.45 van Vlieland te halen vertrok ik op deze tijd. Door het hogere water liep ik eerder iets zuidelijker om geleidelijk af te steven op het noordelijk deel van de oesterbanken. Na drie kwartier bereikte ik de twee geulen uit de Kolk die voor de oesterbank lagen. De eerste geul moest ik daardoor borstdiep passeren. Door het hogere water zag het grote oesterveld er kleiner uit, wel waren duidelijk te noordelijk contouren van dit veld te zien. Het deed mij besluiten om hier langs te lopen. De loopweg is daardoor wat langer maar tevens ook aangenamer. En uiteindelijk bleek de looptijd maar 1 minuut langer te zijn.
Op de Waardgronden liep ik meer in kronkels om van de meer droogvallende delen gebruik te maken. De bocht om de Ketels kon ik korter nemen. Om 09.45 liep ik over het droogvallende wad. Ik was nieuwsgierig geworden wat het baken was en liep hier rechtstreeks op af. Noordelijk van het baken waren vele diepen geulen. Het baken blijkt een zuid-kardinaal boei te zijn. Het laatste deel liep ik in een gestaag tempo rechtstreeks op de Kroonpolders af, waar ik om 10.52 (1.57 na laagwater Oudeschild en 1.02 na laagwater Vlieland Haven) voet aan land zette. Vervolgens heb ik mijn fiets opgezocht die ik onder een struik in het duin had neergelegd. En om 11.38 fietste ik het ruim van de veerboot in. Nog net tijd genoeg om de modder van mijn schoenen af te spuiten en me daar om te kleden.

1) Hoogtepunten rond laagwater - 50 jaar wadlopen met Arenicola