W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Rottumerplaat - Uithuizen - Rottumerplaat - 23 februari 2019

Ongewone Wadlooptochten

Rottumerplaat - Uithuizen - Rottumerplaat - 23 februari 2019


Wadlooptocht Rottumerplaat - Uithuizen - Rottumerplaat - 23 februari 2019. Track Ben Verbree

zaterdag 16 maart 2019

EZINGE - Op zaterdag 23 februari 2019 jl. liep wadloper Ben Verbree een wadlooptocht van Rottumerplaat naar de vaste wal bij Uithuizen op en neer, een tocht van 36.5 km in 7½ uur. Vermoedelijk is het de eerste keer in de geschiedenis van de mensheid en van de aarde dat deze wadlooptocht is gemaakt. Een primeur dus.


Verslag Rottumerplaat - Uithuizen - Rottumerplaat 23-02-2019

Ben Verbree


De auteur
Foto Ben Verbree

Om 04.05 begon ik aan mijn retourtocht vanaf Rottumerplaat. De temperatuur lag net iets boven het vriespunt. Door de zeer hoge luchtvochtigheid van bijna 100% voelde het koud aan. Ik had mijn neopreenpak aangetrokken met daarover heen nog een dun neopreen bovenstuk en een dunne regenjas. Er hing een dunne mistlaag. Gelukkig was het maanlicht sterk genoeg om mij voldoende zicht te kunnen geven voor de oriëntatie. Mijn planning was om in 2,5 uur naar de ton ZOL 36 te lopen in een normaal wandeltempo. Bij het lopen naar het zuiden dienden twee sterren als oriëntatiepunten om op te navigeren zodat ik niet constant op mijn GPS hoefden te kijken. Bij het lopen naar het oosten maakte ik gebruik van de lichten van de windmolens bij de Eemshaven.

Kniediep passeerde ik de ZOL 36. Na het slikdeel op de zuidoever kwam ik aan op het harde deel langs de zuidoever van de ZOL. Dit bood mij mogelijkheid om te gaan hardlopen tot ongeveer het wantij van de Zuid Oost Lauwers. Het deel van de route dat afbuigt richting de rijsdam is plakkerig en noopt tot gewoon lopen. Om 07.47 stond ik boven op de dijk in de mist. Van de zonsopkomst was niets te zien.

Snel liep ik weer naar de rijsdam waar ik een klein depot had opgeslagen met drank en voedsel voor de terugtocht. Ik lag precies op mijn vooraf geplande schema. De astronomische waterstand was gunstig en de hoge luchtdruk van 1038 zorgde voor extra verlaging. Zelfs onder de LAT-waarde Lauwersoog. Ik passeerde een bijna droog liggende ZOL en om 09.00 stond ik op de noordoever. Ik schoot een paar foto’s en at en dronk wat. Net zoals de heenweg liep ik langs de westoever van de zuidelijke uitloper van het Reepriel. Wat aanzienlijk aangenamer loopt en minder energie kost in vergelijking met het lopen langs de noordoever van de Zuid Oost Lauwers richting ton ZOL 32. Mijn wadloopmaat Kees Rodenburg had deze route ontdekt bij een eerdere verkenning. Met in het achterhoofd de wetenschap dat het water vandaag weer snel opkomt liep ik hard richting het Boschwad. Onderweg zag ik dat ik mijn route iets gunstiger zou kunnen maken door langs in plaats van door een geul te lopen.

Ik liep van mijn route af om er een waypoint van te maken. Teruglopend richting de oorspronkelijke route versprong mijn GPS. Ik stelde deze opnieuw in en dacht wat na over het vervolg van de route, ik liep een beetje te dagdromen. Ik zette mijn looppas weer in. Vreemd vond ik het dat het moeizamer ging. De wind had ik meer tegen. Soms draait de windrichting weleens, maar zo snel? Nog een klein stuk liep ik door en werd steeds wantrouwender; dit klopt toch niet. Ik keek nog eens goed op mijn GPS. Ja hoor, ik liep in de verkeerde richting; wat stom van mij. Snel keerde ik om en na een kleine 10 minuten was ik weer bij dezelfde plek. De 2,5 kilometer omlopen koste mij 18 minuten extra tijd. Kruisdiep passeerde ik het Boschwad dat aan het volstromen was. Snel vervolgde ik mijn weg richting Westelijk Schild om deze kniediep te passeren. Mijn belangrijkste passages had ik gehad en de eerste zonnestralen braken door.


"De eerste zonnestralen braken door"
Foto Ben Verbree

Dit deed de temperatuur snel stijgen. In een gestaag tempo vervolgde ik mijn weg. Om 11.26 stapte ik aan land.