W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Ruit Zwarte Haan - Klein Kamperzand - Terschelling - Griend - Koehool - 21-23 maart 2020

Ongewone Wadlooptochten

Ruit Zwarte Haan - Klein Kamperzand - Terschelling - Griend - Koehool - 21-23 maart 2020

Begin van de lente 2020

Met primeur: Wadlooptocht Terschelling - Griend


Drie wadlooptochten, 21 - 23 maart 2020
Tracks Peter Laagland

donderdag 26 maart 2020

EZINGE Gn. - Het eerste weekend in de lente van 2020 waren de omstandigheden erg gunstig voor het maken van lange wadlooptochten. In het Oostelijk Waddengebied werden o.a. Rif van de Engelsmanplaat v.v. gelopen en Drieboerehuizen - Ameland v.v. In de westelijke Waddenzee werden tochten gemaakt naar Terschelling en naar Griend. En een vermoedelijk nooit eerder gelopen tocht, nl. van Terschelling naar Griend. Hieronder een kort verslag van de tochten in de Westelijke Waddenzee.


Peter Laagland

Afgelopen weekend was voor mij een bijzonder weekend waarin ik heb genoten van het wad en van mijn gezelschap tijdens het neerzetten van een paar bijzondere prestaties.

Ik heb namelijk een ruit onder Terschelling gelopen in drie dagen met het afwisselende gezelschap van Tim Abelen en Ben Verbree.

Za. 21 maart: Zwarte Haan - Klein Kamperzand - Terschelling in 8 uur (Ben + Peter; Tim liep mee tot de Oosterom en is daarna rechtstreeks doorgelopen naar Terschelling).
Zo. 22 maart: Terschelling - Griend in 9 uur (solo).
Ma. 23 maart: Griend - Koehool in 4 uur (Tim + Peter)

Het was een zonovergoten weekend met een straffe, koude en erg droge zuidoostenwind kracht 5 bft met een prachtige verlaging van de waterstand, waardoor deze tochten mogelijk waren. Klein Kamperzand lijkt toch nog steeds een zandplaat te zijn. De afgelopen hoogwaters is deze niet ondergelopen, wat te zien is aan het stuifzand wat erop ligt. Aan de oostzijde langs de geul ligt een nog iets verder verhoogde richel zoals bij Horsbornzand en de Hiezel van Engelsmanplaat.
Als Tim en ik na een lang wadloopweekend voldaan op de dijk bij Koehool neerploffen is de wind inmiddels gaan liggen en genieten we van de zonsondergang. Het lijkt wel een zomeravond. In totaal loop ik dit weekend 95 km over het wad.


Passage Vingegat. Ben Verbree (l) en Tim Abelen.
Video Peter Laagland


Doorwading van het Vingegat met op de achtergrond ton V29 - 21 maart 2020.
Foto Peter Laagland


Doorwading van de Oosterom ten zuiden van Terschellling - 21 maart 2020.
Foto Peter Laagland


Zand wordt door de straffe wind over Klein Kamperzand gestoven - 21 maart 2020.
Foto Peter Laagland


Tim Abelen bij aankomst bij Koehool - 23 maart 2020.
Foto Peter Laagland