W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Wadlopen in de winter: Horsbornzand - Emmapolder - Horsbornzand - Emmapolder - 31 januari 2021

Ongewone Wadlooptochten

Wadlopen in de winter: Horsbornzand - Emmapolder - Horsbornzand - Emmapolder - 31 januari 2021


Track van de wadloop Horsbornzand - Emmapolder - Horsbornzand - Emmapolder - 31 januari 2021.
De volgorde van de oversteken is rood - groen - geel.

Satellietbeeld 26-08-2019, track Peter Laagland

woensdag 3 februari 2021

UITHUIZEN - Op 31 januari 2021 liepen Peter Laagland en Jiska van den End van Horsbornzand naar de vaste wal en vica versa en daarna gelijk in hetzelfde tij weer terug naar de vaste wal. Zij deden 6 uur en 10 minuten over de totale tocht van 27 km. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat deze tocht gelopen werd. Wel is er meermaals vanaf de vaste wal naar Horsbornzand op en neer gelopen. De winterse omstandigheden zorgden voor een bijzondere beleving. Hieronder is het verslag van Peter te lezen.

We vertrekken in de namiddag met mooi weer vanaf Horsbornzand. Het is bijna stil op het wad, het water is vlak en de zon staat aan de blauwe hemel. Horsbornzand is het afgelopen tij droog gebleven en de branding heeft voor een witte ijsring rondom dit plaatje gezorgd. Het heeft afgelopen nacht namelijk 5 °C gevroren.

Het tij biedt ons ruim voldoende tijd om de geplande tocht te volbrengen, waardoor we niet heel vroeg voor laagwater weg hoeven en we de tijd hebben om van de winterse omstandigheden te genieten. Ook al is het af en toe flink doorlopen om onszelf warm te houden.
De eerste kilometer lopen we over droog wad. Tot voorbij de uitlopers van het Sparregat waden we maximaal kniediep. Nabij de boei ZOL50 lijkt het net of er een droogvallende zandrichel in de geul ligt. Als we deze naderen blijken het tot onze verbazing voorbij drijvende ijsplaten te zijn. Deze zijn echter dun en erg bros, waardoor ze ons de passage van de Zuid Oost Lauwers niet kunnen belemmeren.

In het kustdal komen we her en der plakken op elkaar gekruid ijs tegen. In de hoeken van de rijsdamvakken vormt het bij elkaar gewaaide ijs hele velden. Op de dijk aangekomen is het inmiddels donker. We zijn op een derde van onze tocht. We keren om en lopen weer terug naar Horsbornzand. Het wad is inmiddels drooggevallen. Op Horsbornzand trekken we een extra laagje kleding aan en werpen een laatste blik op de goed verlichte kade van Borkum waarna we omkeren.

We hebben nu de wind tegen en het is gaan vriezen. Het is een koude, maar voorspoedige terugtocht. In het kustdal sjouwen we voor de derde en laatste keer vandaag door het slik dat hier goed vertegenwoordigd is. De maan staat inmiddels aan de hemel en het licht weerkaatst op het opgevroren wad. De anders zo zompige kwelder is nu bevroren en hard. Hoewel we vandaag drie keer hetzelfde traject hebben afgelegd, was de beleving elke keer anders door de veranderende omstandigheden. We hebben beiden genoten van deze winterse tocht.


Het getij te Lauwersoog tijdens de wadlooptocht.
Bron Rijkswaterstaat


31-01-2021 15:38 uur. Peter Laagland en Jiska van den End voor het met ijs omsloten Horsbornzand.
Foto Peter Laagland


31-01-2021 16:44 uur. Ondergaande zon boven een nog blank staand wad.
Foto Peter Laagland


31-01-2021 17:15 uur. IJsplakkaat in de Zuid Oost Lauwers.
Foto Peter Laagland


31-01-2021 17:51 uur. IJsschotsen tussen de rijsdammen met op de achtergrond de vuurtoren van Borkum.
Foto Peter Laagland


31-01-2021 21:16 uur. Maan boven een bevroren wad met op de achtergrond de Eemshaven.
Foto Peter Laagland