W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Twee wadlopers van Horsbornzand naar Schiermonnikoog - 14 november 2021

Ongewone Wadlooptochten

Twee wadlopers van Horsbornzand naar Schiermonnikoog - 14 november 2021


Track van de wadlooptocht Horsbornzand - Schiermonnikoog op 14 november 2021.
Track Peter Laagland

woensdag 17 november 2021

ZUTPHEN - Twee wadlopers hebben op zondag 14 nov. jl. een geslaagde wadlooptocht gemaakt van het Horsbornzand (een hoogliggende zandplaat tussen Rottumeroog en Borkum) naar Schiermonnikoog, een tocht van bijna 40 km. Waarschijnlijk is het de eerste keer dat deze wadlooptocht is gemaakt.


Verslag tocht Horsbornzand - Schiermonnikoog - 14 november 2021

Door Peter Laagland

Als Ben Verbree en Peter Laagland in de Eemshaven aan boord stappen van een boot is de zon net op. Het is een grijze en rustige najaarsdag met een mooie verlaging van de waterstand. Ze starten hun tocht vandaag - 14 november 2021 - op het Horsbornzand. Het hoogste deel lijkt het afgelopen hoogwater droog te zijn gebleven, wat is af te leiden uit de vele vogelsporen en uitwerpselen op het zand. Vandaag zal een bijzondere trilogie afgesloten worden door van Horsbornzand naar Schiermonnikoog te lopen. Eerder dit jaar liepen ze al van Rottumeroog naar Schiermonnikoog en van Rottumerplaat naar Schiermonnikoog. Dit zijn tochten van ruim 40 km. Door de andere twee tochten weten ze wat hen te wachten staat en zijn ze goed voorbereid, ook mentaal. Waar het bij de andere twee tochten nog erg spannend was of ze het zouden halen en het hoge tempo zouden kunnen vasthouden, is het vandaag vooral de vraag of ze een boot (veerboot Schiermonnikoog - Lauwersoog, red.) eerder kunnen halen. Wat overigens gelukt is. Het is Peter zelfs gelukt om alles te wandelen zonder hard te lopen. Met de wind in de rug wist hij af en toe een loopsnelheid van 8 km/u te halen en kon daarmee de dribbel van Ben bijhouden.

Vanaf Horsbornzand waden ze door bovenbeen diep water. Bij de Zuidoost Lauwers is het wad inmiddels droog gevallen. Na een paar baggerstukken kunnen ze vanaf Noordpolderzijl met een briesje in de rug tempo maken over het harde zand. Ze komen ruim op tijd aan bij het wantij van Schiermonnikoog. Bij de Schildknoopen zien ze het water rustig opkomen. Voorbij de Sprutel zit de tocht er mentaal op. Nog even gaat de gedachte door hun hoofd om het tempo opnieuw op te voeren zodat ze de veerboot van 16:30 uur kunnen halen, maar ze blijven bij het plan om de sneldienst van 17:00 uur te nemen. Zo kunnen deze twee lange afstandswadlopers rustig nagenieten van hun tocht en zich omkleden voordat ze met zonsondergang aan boord stappen. Een tocht van bijna 40 km waar ze 7,5 uur over doen.


Horsbornzand, 14 november 2021 omstreeks 09:00 uur.
Foto Peter Laagland


Foto van Peter en op de achtergrond Ben ter hoogte van de Negenboerenpolder.
Foto Peter Laagland