W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Mudwalking abroad Goed thuis op het wad, toch reddeloos verloren - Lancashire 1769

Mudwalking abroad

Goed thuis op het wad, toch reddeloos verloren - Lancashire 1769

Lancashire, 11 oktober 1769

Zuidwestelijke wind, wolken en zon, warm, met een parelmoeren hemel. Ik stak de rivier over en wandelde over het schiereiland naar het kustdorp Poulton. Daar vroeg ik een visserman die zijn netten aan het repareren was hoe gevaarlijk het was om hier de zandplaat over te steken.

In het lokale dialect vertelde hij een aangrijpend verhaal over een collega van hem, een cockler, die met een kleine paard en wagen, waarin zijn twee dochters, gevolgd door zijn vrouw te paard, de 12 kilometer lange oversteek over het wad wilde maken.

Niemand kende het wad zo goed als hij, maar toen ze halverwege waren kwam er een dichte mist opzetten en werd het water dieper. De man zei dat hij verderop een markering ging zoeken. Ze wachtten een tijd, zonder dat er iets gebeurde. Ze riepen zijn naam, maar er kwam geen antwoord. Daarop spoorden de meisjes hun moeder aan door te gaan, maar zij weigerde en dwaalde verdwaasd rond.

Na veel tijdverspilling besloten ze zich door de paarden terug te laten leiden. Maar de vrouw verdween al gauw in het water en werd niet meer gezien.

De arme meisjes klemden zich vast aan de wagen en werden door de zwemmende en wadende paarden terug aan land gebracht, sprakeloos van ontzetting en dagenlang niet in staat te vertellen wat er was gebeurd.

Thomas Gray (1716-1771). Uit Thomas Gray’s Journal of His Visit to the Lake District.


Toelichting door Heiko Oterdoom

Morecambe heette in vroegere tijden Poulton. Chapel Island heette Harlesdye Isle


Uit: 'No boat required'- Exploring tidal Islands; auteur Peter Caton, 2011.


Rode lijn: Ongeveer de route van Morecambe, ooit Poulton geheten, naar Ulverston door de Morecambe Bay.


Een bord aan de ingang van het dorp Cartmel, Vroeger stonden gidsen klaar om de reizigers te begeleiden: Ulverston naar het westen aan de W-kant van de Leven Estuary, Lancaster naar het zuidoosten aan de oostkant van de Morecambe Bay.


Zwarte lijn: Dorp Cartmel waar je gidsen kon huren voor de overtocht naar Ulvertston in het westen of Morecambe (vroeger Poulton) in het oosten.

Meer info:

The Cross Bay Walk - Morecambe Bay

Engeland: Getij verrast kokkelzoekers - 19 doden

Walk across Morecambe bay with our guides

Wadlopen in Engeland - Heiko Oterdoom - nazomer 2018