W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 Engeland: Getij verrast kokkelzoekers - 19 doden

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

Engeland: Getij verrast kokkelzoekers - 19 doden


Reddingswerkers op zoek naar kokkelvissers

vrijdag 6 februari 2004

LANCASHIRE - Reddingswerkers hebben langs de kust van Morecambe Bay nabij Lancashire (westkust NW-Engeland) de lichamen gevonden van 19 vermiste kokkelzoekers. Ca. 16 anderen slaagden er in zich in veiligheid te brengen. Alle slachtoffers waren Chinese immigranten, 17 mannen en 2 vrouwen

Een groep van ca. 35 kokkelzoekers werd donderdagavond 5 februari verrast door de snel opkomende vloed toen ze op de zandplaten voor de kust kokkels zochten. Volgens BBC-News bevonden ze zich daarbij 3-4 km van de kant. Ter plaatse is het getijverschil gemiddeld 6.5 meter. Op deze donderdag, 3 dagen voor springtij, was de verwachte stijging van het water 6.8 meter. Het gebied staat bekend om drijfzanden, borden langs de kant waarschuwen daar voor, evenals voor snel opkomend water. De temperatuur van het zeewater is enkele graden boven nul.

Er is de hele nacht gezocht met boten en helikopters van de Kustwacht. Vermoed wordt dat de slachtoffers door vissersbedrijven waren ingehuurd om tegen geringe vergoeding kokkels te rapen.

Bron: o.a. BBC, RTL4-txt en NOS-Journaal
Alg. getijinfo uit Gezeitentafeln für das Jahr 2001, uitgave DHI, Hamburg