W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home 5. Nieuwsarchief Helden Ongewone Wadlooptochten Wadlopers overvloeden in wadstoelen tussen Texel en Vlieland - 29-30 juni 2013

Nieuwsarchief Wadlopen 2019 - 2021

Wadlopers overvloeden in wadstoelen tussen Texel en Vlieland - 29-30 juni 2013

50 jaar na dato avontuurlijke tocht uit 1963 herhaald


Wadlopersbivak van zeven wadstoelen, 29 - 30 juni 2013, op het wad tussen Texel en Vlieland. Deelnemer no. 8 (niet op de foto) dobberde de hele nacht in een overlevingspak in het water rond.


Het Wadlopersbivak, foto Henk Postma

Zondag 30 juni 2013

VLIELAND - Acht wadlopers hebben van 29 op 30 juni jl. in een bivak van wadstoelen de nacht doorgebracht op het wad tussen Texel en Vlieland. Dit was precies 50 jaar na een soortelijke overvloeding gedurende de nacht van 29 - 30 juni 1963.

De groep vertrok zaterdagmiddag 29 juni 2013 jl. omstreeks 17.00 uur van de dijk bij De Schorren op Texel. Ze hadden niet alleen een rugzak met kleren, slaapzak e.d. mee, maar ook allemaal een wadstoel bestaande uit 4 rotanstokken, touw en een net.
Na ca. 5 uur lopen werd in de buurt van de Driesprong bij opkomende vloed deze constructie in elkaar gezet. Zo ontstond een bivak van 7 wadstoelen, waarin de nacht werd doorgebracht.

Kees Wevers, Menno de Leeuw, Jorrit van Aken, Jan Gritter, Erik van Zadelhoff, Klaas Dijkstra en Johan Bremer overvloedden in de wadstoelen.
Dirk van der Meulen wilde niet in een stoel slapen, maar dobberde de hele nacht in een overlevingspak in het water rond. Bij hoogwater stond het water ca. 6 dm hoog.

De platbodem t'KwaaieWijf van De Cocksdorp van Martien en Karin Boon lag in de buurt om in geval van nood, bv. hoge golven of omvallen van een wadstoel een veilig heenkomen te kunnen vinden. Aan boord was voedsel meegenomen, geheel in stijl met 1963 bestaande uit cognac, gebraden kippen, spekbokkings en driekwart meter worst voor iedere deelnemer.
Aan boord ook 2 deelnemers van de tocht uit 1963, Wouter Joenje en Lieuwe Blanksma.

Rond het ochtendgloren was het water ver genoeg gezakt om de wadlooptocht te vervolgen. Ook in traditie met 1963 werden de wadstoelen achtergelaten bij de boot. Omstreeks 10.00 uur werd Vlieland bereikt.

Aan de tocht in 1963 deden 11 wadlopers mee. Het was toen de 2e keer dat wadlopers van Texel naar Vlieland liepen.

Meer info:

Meer info over de overvloeding in 1963 in Leeuwarder Courant

Meer info over de overvloeding in 1963 in 'De Postiljon van De Cocksdorp', blz. 63-128

Overzicht alle wadlooptochten van Texel naar VlielandDe wadstoelen worden uitgeprobeerd in de tuin van Hotel Prins Hendrik op Texel.
Foto Kees Wevers


De groep aan het begin van de tocht.
Vlnr. Kees Wevers, Erik van Zadelhof, Klaas Dijkstra, Menno de Leeuw, Jan Gritter, Johan Bremer, Dirk van der Meulen, Jorrit van Aken.

Foto Wiepke Toxopeus


Vertrek van Texel met de wadstoelen op sleeptouw.
Foto Kees Wevers


De wadstoelen worden in elkaar gezet op de plaats van het bivak bij de Driesprong.
Foto Lieuwe Blanksma


Dirk van der Meulen in overlevingspak.
Foto Kees Wevers


Op weg naar Vlieland na het bivak. Vlnr. Wouter Joenje, Lieuwe Blanksma en Menno de Leeuw. Joenje en Blanksma waren in 1963 ook van de partij. Ze overnachtten deze keer aan boord van de volgboot t'KwaaieWijf


Aankomst op Vlieland.
Foto Kees Wevers


Eerdere proefovervloeding bij het vogelwachtershuisje op Engelsmanplaat, 8 - 9 juni 2013, door Menno de Leeuw en Klaas Dijkstra


Menno de Leeuw met 2 wadstoelen op sleeptouw op weg voor een proefovervloeding op Engelsmanplaat, 8 juni 2013