W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Ongewone tochten Vlieland - Richel v.v. 2 x gelopen - 13 juli en 13 augustus 2010

Ongewone Wadlooptochten

Vlieland - Richel v.v. 2 x gelopen - 13 juli en 13 augustus 2010


Image Google Earth, track Robert Hempenius

zondag 15 augustus 2010

VLIELAND - De wadlooptocht Vlieland - Richel v.v. (in 1 tij) is op 13 juli 2010 jl. voor het eerst gelopen sinds 1984.
Deze wadlooptocht is ca. 28 km lang en tot nu toe 2 x eerder gemaakt. Robert Hempenius deed over de heenloop 4.5 uur en over de terugloop 2.45 uur, totaal 7.15 uur. Zie de image voor de gevolgde route.

Op 13 augustus 2010 werd de tocht opnieuw gelopen, nu door Kees Rodenburg en Ben Verbree.


Kort verslag

Kees Rodenburg

12.00 HW 123
18.23 LW 130
00.25 HW 81
15 à 29 cm verhoging
ZW 4 naar ZW 2
Start 14.15, Richel 18.44, finish 21.15, 6.48 bewogen, 0.16 bewogen, 7.05 totaal.

Dit jaar liepen we Texel-Vlieland en Vlieland-Texel. Het wad tot aan de Waardgronden kenden we dus prima. Een verkenning begin juni met als doel te onderzoeken hoe vroeg er vanaf Vlieland gestart kon worden werd ook gebruikt voor een onderzoek naar de route naar Richel. Toen staken we ter hoogte van het Keteldiep meteen door naar het oosten. Dat bleek een stuk dieper dan verwacht en maakte duidelijk dat er toch een zuidelijker koers gekozen moest worden. Loop je van Texel naar Vlieland dan zie je na de Driesprong een hoge rug naar Richel lopen. Volg je deze rug dan maak je wel erg veel km’s. De kunst is dus op het juiste moment van ZZO naar O over te gaan.
Wij kozen voor vrijdag 13 augustus vanwege de gunstige waterstand en de eerder in de week goede weersvoorspelling. Achteraf was zaterdag 14 aug. vele malen beter geweest, maar door de afstand Utrecht-Wadden en onze andere activiteiten zijn we niet zo flexibel als wenselijk is.

Weer klaart op
Na een bar slechte ochtend met een zware bui en zelfs een donderslag gaf de buienradar aan dat de lucht tot ver in de avond schoon was en was er sprake was van 5 cm verhoging voor Vlieland-Haven om 13.30 uur. Om 13.40 liep de Kroonspolder nog vol, bij de startplek waterde het wel al flink af. Omdat de hemel weer blauw was, de wind ZW 3 à 4, de luchtdruk 1016, besloten we toch om 14.15 te starten. Dat was ruim vier uur voor laagwater Vlieland Haven en 4.18 voor LW Richel-Zuid (18.33).
Ons schema had als uiterste tijd voor Richel 18.40. Sleutelpassage is het Keteldiep. LW daar verwacht om 18.43 en dat betekent tot ongeveer 20.00 makkelijke passage met daarna exponentieel toenemende moeilijkheden.

De combinatie van een zeer hoog voorafgaand HW, de verhoging en de wind maakte het begin van de tocht flink pittig. Drie keer toe moest er langdurig door 1.5 m water gewaad worden met tussendoor stukken tot net boven de knieën. Ons gekozen buigpunt lag 1 km na het Keteldiep op 6,7 km. Hiervoor hadden wij 2.20 berekend maar het werd 2.35 zodat we eigenlijk meteen al alle rek uit ons schema gehaald hadden. De doorsteek van het bekken was veel moeilijker dan verwacht met toch continu water tot net onder de knieën. Drie keer telefonisch contact met het thuisfront maakte het er niet beter op. Waarschijnlijk uiteindelijk 20 cm verhoging!
Gelukkig bleef de buienradar optimistisch met slecht weer bij Ameland en oostelijker. We verloren geen tijd meer op ons schema, maar haalden ook niets meer in. De zorgen werden groter en ik begon sterk te twijfelen aan de haalbaarheid. De wind was ondertussen afgenomen en het was aangenaam zonnig weer met de wolken op afstand in het oosten. En toen de verlossing, anderhalve km ten zuiden van het Franse Gaatje begon het droog te vallen. Al snel liepen we 7 km/h en durfden we het aan. Er bleek nauwelijks water te staan (enkeldiep) in de twee geultjes tot aan Richel. Uiteindelijk waren we 18.44 op Richel.

Terugtocht
Ondertussen was er een bootje van de Kustwacht (?) afgemeerd en werden wij met verrekijkers geobserveerd. Even later kwam daar een oranje bootje bij dat in het geultje ten zuiden van het Franse Gaatje ging kruisen. Op Richel werden we opgewacht door een groep van 150 aalscholvers, zodat we ons onder invloed van de ons observerende Kustwacht beperkten tot het uiterste westelijke puntje van Richel. Eerste deel terugtocht weer 7 km/h, maar bij afbuigen nu naar westen nog steeds volop water in bekken. Niet meer zo diep zodat we ruim 4,5 km/h haalden. Maar in mijn schema was ik uitgegaan van 5,5 en na Keteldiep van 6,5. Gevolg was dat we een kwartier te laat Keteldiep passeerden met in de eerste geul een meter water en 21.20 een half uur later dan gepland de Kroonpolders bereikten. Vanaf het bekken viel op dat de wolken uit het oosten oprukten richting westen. Na de passage van het Keteldiep ontstond daarnaast westelijk van Harlingen een grote onweerswolk waaruit ook een donderslag kwam. Onderwijl bleef de lucht boven ons en in in het westen blauw. Gelukkig zakte de onweerswolk volledig in en breidde de bewolking zich uit over heel de hemel. Een kwartier na aankomst motregende het tien minuten waarna het helemaal helder werd.
Vanuit het vogelobservatiehutje waar we onze slaapzak hadden uitgerold konden we genieten van een prachtige sterrenhemel. De tocht was mooi geweest, maar wel fysiek zwaar. We liepen 7.05 waarvan 0.16 niet bewogen volgens de gps. Wanneer we tegenslag ontmoet hadden dan zouden we serieuze vertraging hebben opgelopen door een volgelopen Keteldiep. Nu kunnen we terugkijken op een prachtige tocht met mooi weer. Maar wel met dreiging gedurende de laatste anderhalf uur. Richel v.v. is een tocht die uitsluitend geschikt is voor een lage waterstand en goed weer. Door onze goede conditie en de hoge watertemperatuur kon het net.

Overzicht
van alle gelopen Vlieland-Richel v.v. tochten.