[email protected] 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Waddenzee 2000 - 2008 SCHEEPSWERF EN GARNALENFABRIEK MODDERGAT OPENT HAAR DEUREN

Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

SCHEEPSWERF EN GARNALENFABRIEK MODDERGAT OPENT HAAR DEUREN
Foto's van het bezoekerscentrum en de aak in aanbouw

dinsdag 28 maart 2005

MODDERGAT - Zeg nooit dat ze in een gemeenteraad alleen maar zitten te praten. Tenminste niet in die van Dongeradeel. De halve gemeenteraad heeft zich aangemeld als vrijwilliger om in de weekeinden bezoekerscentrum ‘Het Garnalenfabriekje’ te runnen. Het centrum staat op het werfterrein waar een Wierumer Aek wordt gebouwd. De contouren van dit oude visserschip worden langzamerhand zichtbaar.

Het garnalenfabriekje en de bijbehorende werf vormen een uniek project. Zowel de bouw van het schip is bijzonder, als de manier waarop. Vijf gemeenten bundelden daarvoor hun krachten. Zij besloten moeilijk bemiddelbare cliënten van de sociale dienst werkervaring te laten opdoen op de werf. Gedurende een half jaar leren werklozen er van alles. Bovendien doen ze veel vakkennis op. Na afloop zijn ze veel beter gekwalificeerd voor een baan. Dat de formule werkt is inmiddels gebleken. De eerste cliënten zijn al doorgestroomd naar een reguliere baan. De werknemers worden begeleid door twee vaste bouwmeesters.

Bouw Wierumer Aek
De bouw van het schip gaat naar verwachting twee jaar duren. Daarna komt het schip in de vaart. Het bouwproces is tot dat moment van nabij te volgen in Moddergat. Werfmedewerkers leiden de bezoekers rond als de werf tijdens werkdagen in bedrijf is. In de weekeinden wordt er niet aan het schip gewerkt, maar zijn werf en bezoekerscentrum wel geopend. Veertig vrijwilligers zorgen in de weekeinden afwisselend voor begeleiding. Een bezoek kost 2 euro per persoon. Tevens is het mogelijk om voor minimaal 13,50 euro een donateurkaart te kopen. Een gezin heeft daarmee een heel jaar gratis toegang. Met een bezoek of donateurschap steunt men het project, want er is jaarlijks nog 50.000 euro nodig voor de exploitatie.

In het bezoekerscentrum bevindt zich ondermeer een informatiehoek. Bovendien is er gelegenheid voor een hapje en een drankje, zodat de Garnalenfabriek tevens een gezellige pleisterplaats wordt.

Visserij van Paesens Moddergat
Bezoekers kunnen er van alles te weten komen over de oude visserij in Paesens-Moddergat en Wierum. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de Ramp van 1883, waarbij 17 schepen vergingen en 83 vissers verdronken. Sommige families verloren in een klap hierbij àl hun mannelijke familieleden.

In een poging de Ramp weer te boven te komen werd in 1924 begonnen met de bouw van een coöperatieve garnalenfabriek, even ten westen van het dorp. Deze fabriek moest in 1942 de ovens voorgoed doven, nadat de garnalenverweking onrendabel was geworden. Het fabriekje, een van de laatste van Nederland, diende vervolgens als opslagplaats. Het stond op de nominatie om te worden gesloopt, maar werd enkele jaren geleden ternauwernood gered door stichting It Fiskershúske. Vervolgens werd het gebouw gerestaureerd, waarna het als bezoekerscentrum nu een tweede leven is begonnen.

Bron: History Trail