W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Waddenzee 2000 - 2008 'VERDRONKEN EILAND BOSCH (MISSCHIEN) GEVONDEN'

Nieuwsarchief Waddenzee 2000 - 2008

'VERDRONKEN EILAND BOSCH (MISSCHIEN) GEVONDEN'

vrijdag 21 maart 2008

SCHIERMONNIKOOG - Het eiland Bosch is teruggevonden, stelt de Stichting Verdronken Geschiedenis. Onder de oostpunt van Schiermonnikoog zijn bodemrestanten aangetroffen die waarschijnlijk toebehoren aan Bosch, dat in de zestiende eeuw in de golven verdween.

Geologen Albert Oost en Koos de Vries deden de ontdekking met behulp van grondradarmetingen. Deze onderzoeksmethode maakt het mogelijk om snel grote gebieden te scannen zonder het omliggende natuurgebied te verstoren.

Tijdens het onderzoek zijn ook sporen gevonden van het dorp Westerburen, dat op de westkant van Schiermonnikoog stond. Dit dorp ging verloren in de zee, doordat het eiland steeds meer naar het oosten verplaatst werd door zeestromingen.

De onderzoeksresultaten worden zaterdag gepresenteerd tijdens de opening van een tentoonstelling over het eiland in het bezoekerscentrum op Schiermonnikoog. Daar zullen ook voorwerpen uit de 16e eeuw te zien zijn die gevonden zijn op het oostelijk deel van Schier.

Bron: Leeuwarder Courant


vrijdag 21 maart 2008

SPOREN GEVONDEN VAN VERDWENEN WADDENEILAND

SCHIERMONNIKOOG - Wetenschappers hebben onder de duinen op het meest oostelijke puntje van Schiermonnikoog sporen gevonden van het in de zestiende eeuw verdwenen eiland Bosch.

De locatie van Bosch was al eerder ontdekt, er is zelfs een vlag geplant. Een grondradar toont nu ook sporen van bewoning in het gebied, onder de duinen van Oost-Schiermonnikoog. Wat er precies te vinden is, weten de geologen niet, maar het gaat om vrij grote voorwerpen. "Het zouden kloostermoppen kunnen zijn, houtdelen of grote potscherven. Daar hopen we door middel van boringen achter te komen", zegt Yvonne Nijlunsing van de onderzoeksgroep Verdronken Geschiedenis.

Jutters op het eiland hebben de afgelopen jaren historische voorwerpen gevonden op het oostelijk deel van het eiland. Het gaat om scherven uit de zestiende eeuw, maar er zijn zelfs voorwerpen uit de Romeinse tijd gevonden. De voorwerpen en het onderzoek naar Bosch zijn onderwerp van een tentoonstelling die zaterdag geopend wordt in het bezoekerscentrum op Schiermonnikoog.

Bron: Dagblad van het Noorden