W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Waddenzee 2009 - 2016 SAR-reddingshelikopter opereert voortaan vanuit Den Helder

Nieuwsarchief Waddenzee 2009 - 2016

SAR-reddingshelikopter opereert voortaan vanuit Den Helder

zondag 18 januari 2015

LEEUWARDEN - Op donderdag 15 januari jl. is er een officiëel einde gekomen aan 55 jaar militaire SAR-helikopters (Search and Rescue) en aan het 303 Search and Rescue squadron op de vliegbasis Leeuwarden. Na de officiële ceremonie was er een laatste vlucht van de laatste Augusta Bell 412 helikopter. Dit type helikopter was sinds 1994 in gebruik.

De Koninklijke Luchtmacht heeft de 3 SAR helikopters verkocht aan Peru. De eerste twee zijn inmiddels naar Luik vertrokken. Daar worden ze klaar gemaakt om naar Peru te worden verscheept. De laatste overgebleven SAR heli zal binnenkort ook naar Luik vertrekken.

55 jaar
De SAR-eenheid ontstond in maart 1959 op vliegbasis Ypenburg als reddingseenheid voor het redden van militaire vliegers uit zee. Niet veel later verzorgde het ook het patiëntenvervoer van en naar de Waddeneilanden en voerde het reddingen en zoekacties uit op zee en land, de zogeheten Search and Rescue taak. In 1977 werd de eenheid verplaatst naar vliegbasis Leeuwarden.

In totaal vlogen de helikopters van het 303 squadron bijna 5.500 levensreddende en spoedeisende vluchten in Nederland. Hoeveel wadlopers in die 55 jaar door de SAR zijn gered is niet bekend.

Hoe verder ?
De SAR vluchten, het redden van mensen op zee, is inmiddels overgenomen door een particulier bedrijf: NHV (Noordzee Helikopters Vlaanderen). Deze vliegen vanaf Den Helder met een Dauphin helikopter, dus ook voor wadlopers in nood.

RAV (Regionale Ambulance Voorziening) Fryslân neemt het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden over van Defensie en komt met een eigen helikopervoorziening. Tot de patiëntenvluchten door RAV Fryslân worden overgenomen, worden deze nog door defensie uitgevoerd met een Cougar helikopter. Deze staat hiervoor standby op vliegbasis Leeuwarden.