W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 WADLOPERS IN NOOD OP AMELANDER WAD

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

WADLOPERS IN NOOD OP AMELANDER WAD

zaterdag 10 maart 2001

AMELAND - Zaterdag 10 maart jl. zijn in de vroege ochtend zeven wadlopers (zes deelnemers en een gids) met reddingsboten van het Amelander Wad gehaald. Na een navigatiefout waren ze in de problemen geraakt. Doel was een 'extreme tocht' te lopen ter voorbereiding van een tocht in de bergen later dit jaar. De groep was 's nachts omstreeks 3 uur in duikpakken van de dijk bij Ternaard vertrokken (laagwater pier Holwerd ca. 05.30 uur). In het donker en bij matig zicht werd de wadloopoversteek naar Ameland gemaakt.

Na een kort verblijf in de buurt van het Oerder Duin werd de terugtocht aanvaard richting friese vaste wal. Daarbij werd een navigatiefout gemaakt omdat de gids, een man uit Almere, zijn gps-ontvanger niet juist had geprogrammeerd. De groep liep zonder het in de gaten te hebben een te oostelijke route. Toen in de ochtendschemering bij snel opkomend water bleek dat men verkeerd zat en dat niet tijdig meer de vaste wal bij Ternaard kon worden bereikt, werd 112 gebeld.

Drie reddingboten
Via deze dienst werd de Kustwacht gealarmeerd die de reddingsboten van Ameland en Lauwersoog vroeg de wadlopers op te halen. Ze werden aan boord genomen van de reddingsboot van Ameland en op Ameland aan wal gezet. Een deelneemster met onderkoelingsverschijnselen werd onder doktersbehandeling gesteld.
Door de Waterpolitie te Lauwersoog zal proces verbaal tegen de gids worden opgemaakt als blijkt dat er strafbare feiten zijn gepleegd. Waarschijnlijk is er sprake van later vertrek voor de terugtocht van Ameland dan als uiterste vertrektijd is toegestaan volgens de voorwaarden bij de wadloopvergunning (ca. een uur). Een ander punt is of in het holst van de nacht in de winter bij matig zicht een dergelijke tocht (Ternaard - Ameland v.v, 17 km) met deelnemers moet worden ondernomen. Als Gedeputeerde Staten van Fryslân van mening is dat de gids daarmee onjuist heeft gehandeld, kan dat gevolgen hebben voor de vergunning.

Zie ook
Reactie Arenicola
Reactie Wadloopcentrum Pieterburen

Lammert Kwant