W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 TWEE WADLOPERS NAAR GRIEND

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

TWEE WADLOPERS NAAR GRIEND

woensdag 15 augustus 2001

OOSTERBIERUM - Begin augustus 2001 is door Heiko en Leendert Oterdoom (resp. B- en C-vergunninghouder) het eiland Griend belopen. Deze tocht wordt maar weinig gelopen, vanwege de lange afstand (17 km) en het zeer zware slikveld aan het begin van de tocht.

Vertrokken werd bij zuidoostenwind, goed zicht en enige verlaging ca. 2 uren na hoogwater nabij Koehool vanaf het Statenhoofd, een stenen dam die een eind het wad insteekt. Door zwaar slik en veel water werd na ca. 3.5 uur (!) lopen het 3 km van de dijk gelegen Kimstergat bereikt. Het Kimstergat is de laatste jaren veel minder diep geworden, zonder problemen kon deze geul worden gepasseerd.

Achter het Kimstergat bleek weldra geen slik meer te liggen en kon op hard zand met de wind in de rug tempo worden gemaakt. Het wad stond droog en men kwam nog maar weinig geulen tegen.
Zoals bekend mag het eiland Griend niet worden betreden. Beide wadlopers benaderden het eiland tot de bordjes 'Verboden Toegang'. De eventueel aanwezige vogelwachters lieten zich niet zien. Daarna werd koers gezet naar de Blauwe Slenk waar een boot van een duik- en bergingsbedrijf uit Harlingen lag te wachten. Deze bracht het duo naar Harlingen.

Lammert Kwant