W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 UITVAL GPS TIJDENS ONWEER

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

UITVAL GPS TIJDENS ONWEER


MS Boschwad

maandag 20 augustus 2001

Donderdagmorgen 16 augustus jl. viel tijdens zwaar onweer de GPS- ontvanger uit op vele schepen op de oostelijke Waddenzee. De Kustwacht maakte er zelfs melding van op de marifoon. Louis de Jonge, schipper van de Boschwad:

"Donderdagmorgen 16 augustus voer de Boschwad van Lauwersoog naar Noordpolderzijl. Tussen 6.00 en 6.30 uur was er een zeer zwaar onweer. De GPS Philips MK 10 aan boord viel verschillende keren in storing, steeds ongeveer 1 minuut. Als je in een geul vaart is dat lang."
De Jonge was op storing van de GPS voorbereid en voer op kompas verder, hij heeft dit al vaker met onweer meegemaakt. "Tijdens die bui riepen verschillende vissers de Kustwachtpost Schiermonnikoog op om hun positie op te vragen, die vissers hadden ook uitval van de GPS. Daarop meldde een meetvaartuig van Rijkswaterstaat hetzelfde probleem aan Schiermonnikoog."

Onweer en zonnevlekken
Behalve bij onweer kan gps ook uitvallen bij zonnevlekken-activiteit. Of er kan iets mis gaan met het US systeem of met de ontvanger zelf. Hoewel wadlopers tijdens onweersbuien maar zelden op het wad zijn, geeft het wel aan dat je altijd je kaart en kennis van lopen op kompas up-to-date moet houden en niet blindelings op GPS mag vertrouwen.

Verder is GPS bij goed gebruik een fantastisch hulpmiddel, bij verkeerd gebruik kun je de mist ingaan, zoals de groep wadlopers in maart naar Ameland. Door slordig gebruik van gps raakte de groep zoals bekend verdwaald en moest met reddingboten van het wad worden gehaald.

Bron: Kees Dijkema