W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 KUSTWACHT NU OPERATIONEEL VANUIT DEN HELDER

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

KUSTWACHT NU OPERATIONEEL VANUIT DEN HELDER

Logo Kustwacht

vrijdag 23 november 2001

DEN HELDER - De Nederlandse Kustwacht opereert sinds 23 november jl. vanuit het splinternieuwe 'Maritiem Hoofdkwartier en Kustwachtcentrum' in Den Helder. Het complex biedt onderdak aan de ruim 40 medewerkers van de Kustwacht. Niet alleen het gebouw is nieuw, ook de apparatuur is aangepast aan de eisen van deze tijd. De verhuizing van IJmuiden naar Den Helder betekende tevens de overgang van het analoge naar het digitale tijdperk. Het scheepvaartverkeer (en de wadloopsport) merkt overigens niets van deze verhuizing.

Weg uit IJmuiden
Het centrum was sinds de oprichting van de Nederlandse Kustwacht in 1987 gevestigd in IJmuiden. Belangrijke taken die van daaruit werden gecoördineerd, zijn opsporing en redding van drenkelingen, rampen- en incidentenbestrijding op de Noordzee en het toezicht op scheepvaartverkeer, visserij en het milieu. Met de verhuizing naar Den Helder wordt een reorganisatie afgerond die in 1995 was ingezet. 

Alarmnummer ongewijzigd
De Kustwacht is een samenwerkingsorganisatie van een zestal ministeries. De operationele leiding is sinds 1994 in handen van de Koninklijke Marine. De verhuizing heeft geen veranderingen in het takenpakket tot gevolg. Ook het alarmnummer van de Kustwacht, 0900-0111, blijft onveranderd. Bij eventuele reddingsoperaties in het werkgebied (dat de territoriale wateren, het Nederlandse deel van het Continentaal Plat, Wadenzee, IJsselmeer en Zuid-Hollandse- en Zeeuwse stromen omvat) functioneert het Kustwachtcentrum als commandocentrum voor de coördinatie van deze operaties.

Bron: Nieuwsbank Ministerie van Defensie