W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 BAAS KOKKELVISSERS LANCASHIRE SCHULDIG BEVONDEN

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

BAAS KOKKELVISSERS LANCASHIRE SCHULDIG BEVONDEN


Cocklepicker

zaterdag 25 maart 2006

LONDEN - Een rechtbank in het Britse Preston heeft de Chinese koppelbaas Lin Liang Ren (29) vrijdag veroordeeld wegens doodslag. Hij wordt verantwoordelijk geacht voor de dood van 23 Chinese kokkelrapers, die op 5 februari 2004 tijdens een ijskoude nacht door de zee bij Morecambe Bay werden verrast. De rechtbank acht criminele nalatigheid bewezen.

Op de bewuste nacht had Liang Ren zich drukker gemaakt om het redden van de kokkeloogst dan om het leven van de rapers. Ook werd hij schuldig bevonden aan het overtreden van de immigratiewet. Zijn 21-jarige vriendin en 31 jaar oude neef zijn veroordeeld wegens medeplichtigheid. De twee vishandelaren uit Liverpool die de kokkels hadden afgenomen, gingen vrijuit.

Kokkelsrapen bij nacht
Liang Ren had zeventig illegale Chinezen in dienst die hij voor allerlei klusjes inschakelde. Hij haalde de mensen niet alleen het land binnen, maar huisvestte ze ook in belabberde omstandigheden in vier appartementen in Liverpool. Een van hun taken was het rapen van kokkels in de nachtelijke uren. De rapers kregen vijf pond voor een zak schaaldieren. Zelf verkocht Liang Ren ze voor twintig pond aan vishandelaren in Liverpool.

Een onderkoelde kokkelraper die zich op de bewuste nacht had weten te redden door zwemmend het strand te bereiken, werd door Liang Ren uit een witte bestelwagen gestuurd, omdat hij de kokkels daar moest opslaan. De rapers die de weg niet terug konden vinden, probeerden nog via 112 een noodkreet te uiten, maar het enige Engels dat ze konden uitbrengen, was ‘sinking water’. Uiteindelijk werd een reddingsoperatie in gang gezet, maar voor 23 mensen kwam die te laat.

Als gevolg van de tragedie is er beter toezicht en zijn er geen illegalen meer werkzaam bij het rapen van kokkels. Maar de gevaren zijn niet geweken. Er zijn nog steeds geen veiligheidsregels, zei Martin Boyce van het Fish Committee gisteren. Het aantal rapers is door de komst van door koppelbazen aangetrokken Polen zelfs verveelvoudigd.

Het proces wordt voortgezet. De strafmaat wordt dan ook bepaald.

Bron: Volkskrant en BBC-info