W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 DIJKSTRA'S WADLOOPTOCHTEN VIERT 25-JARIG BESTAAN

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

DIJKSTRA'S WADLOOPTOCHTEN VIERT 25-JARIG BESTAAN

maandag 8 maart 2004

PIETERBUREN - Op zaterdag 13 maart a.s. viert Dijkstra's Wadlooptochten haar 25-jarig bestaan. De wadlooporganisatie werd op 24 april 1979 opgericht door Hijlke en Anneke Dijkstra.

Hijlke Dijkstra introduceerde in 1963 in Pieterburen het toeristische wadlopen. In de strenge winter van 1962/63 was de Waddenzee grotendeels dichtgevroren. Dijkstra kwam op het idee om toeristische tochten te organiseren op het bevroren wad. Hiervoor bleek veel belangstelling te bestaan. Dijkstra besloot dit vervolgens ook in de zomermaanden te gaan aanbieden. En zo ontstond, met succes, in de zomer van 1963 het toeristische wadlopen in Pieterburen.
Dijkstra organiseerde de tochten en werd daarbij bijgestaan door vrijwillige gidsen die de groepen wadlopers over het wad begeleidden. Stichting Wadloopsport Pieterburen werd opgericht en Dijkstra werd directeur.

Wadvrienden
In 1977 werd Dijkstra ontslagen. Gidsen die het met dit ontslag niet eens waren riepen een nieuwe wadlooporganisatie in het leven, de Stichting Wadvrienden. Deze stichting fuseerde in 1978 met St. Wadloopsport Pieterburen tot de huidige Stichting Wadloopcentrum Pieterburen. Hijlke Dijkstra stond daarbij buitenspel en richtte daarop zijn eigen wadlooporganisatie op. Deze organisatie bestaat tot op de dag van vandaag als Dijkstra's Wadlooptochten.

De organisatie loopt wadloopzwerftochten op het Pieterburen Wad en oversteken naar Ameland, Engelsmanplaat en Schiermonnikoog. De laatste jaren is daar de oversteek naar Simonszand bijgekomen en de wadzwerftocht bij Noordpolderzijl. Meer dan de helft van de tochten worden vanuit de Linthorst Homanpolder gelopen op het Pieterburen Wad. De tocht naar Ameland staat ieder jaar ca. 35 keer op het programma. Jaarlijks maken ongeveer 10.000 deelnemers met de organisatie een wadlooptocht.

Hijlke Dijkstra overleed september 1994. Sinds die tijd wordt het bedrijf gerund door Rienk en Henk Dijkstra en hun zwager Maarten Tillema. Bij de organisatie zijn ca. 85 vrijwilligers betrokken, die in de zomermaanden ieder weekend en dikwijls ook door de week met toeristische wadlopers het wad op trekken.

Feest
Het 25-jarig bestaan wordt za. 13 maart gevierd in Hotel Rest. De Oude Smidse te Westernieland. De gidsen verzorgen een cabaretvoorstelling. Het feest is bestemd voor gidsen en aanhang. Ook worden een aantal relaties uitgenodigd, onder wie agrariërs met land aan de waddenkust.

Lammert Kwant