W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 SPRINGTIJ MET HARDE WESTENWIND BRENGT OVERLAST OP WADDENEILANDEN

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

SPRINGTIJ MET HARDE WESTENWIND BRENGT OVERLAST OP WADDENEILANDEN


Duinafslag op Ameland

maandag 9 oktober 2006

AMELAND/SCHIERMONNIKOOG - Springtij in combinatie met harde westenwind veroorzaakte zaterdag 7 oktober veel overlast op de Waddeneilanden. Na aankomst op Ameland moesten auto's door het zeewater rijden om de veerdam te kunnen verlaten.

Schiermonnikoog 
Op Schiermonnikoog bleven de passagiers van de veerboot van 09.30 uur ruim twee uur langer dan normaal gedwongen aan boord. De veerdam stond onder water, zodat bussen en auto's geen passagiers konden ophalen. De politie had de veerdam afgezet. Pas rond 12.30 uur kon men de veerboot verlaten.
Op het strand van Schiermonnikoog stond het paviljoen van Luit Balk bij Paal 3 midden in het zeewater. Het terrasmeubilair dreef in zee.

Op Texel verdronken dertien schapen in natuurgebied De Slufter bij De Cocksdorp. Ze konden niet worden gered, toen het zeewater het gebied binnendrong. Kennelijk had de herder/eigenaar de weerberichten niet voldoende in de gaten gehouden.

Wadlooptochten afgelast
Het zeewater liep in Lauwersoog op tot ca. +2.15 m NAP, een verhoging van ca. 6.5 dm op het verwachte (springtij)hoogwater van +1.51 m NAP.
Alle wadloopoversteken werden afgelast, incl. de meeste wadzwerftochten. Dankzij het springtijlaagwater viel de rand van de Waddenzee aan het einde van de middag wel droog en konden op bescheiden schaal enkele wadzwerftochten worden gemaakt.

Bron enkele gegevens: Leeuwarder Courant

Lammert Kwant