W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 Baken Engelsmanplaat omgewaaid en op Schiermonnikoog aangespoeld

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

Baken Engelsmanplaat omgewaaid en op Schiermonnikoog aangespoeld


Baken Engelsmanplaat 1968-2006

zondag 5 november 2006

SCHIERMONNIKOOG - Het uit 1968 stammende baken van de Engelsmanplaat is tijdens de storm van 1 nov. jl. omgewaaid of omgeklotst in de golfslag. Resten er van zijn vrijdag 3 nov. op Schiermonnikoog aangespoeld.
Het baken stond aan de oostkant van Engelsmanplaat. Aanvankelijk diende het als licht voor de scheepvaart. Middenin het baken was een drenkelingenhuisje gebouwd. Omdat het baken scheef begon te zakken is begin jaren '80 het licht er uit verwijderd. Het drenkelingenhuisje had te lijden onder vandalisme en werd daarom na verloop van jaren niet meer onderhouden door de KNRM. Het baken heeft talloze recreatievaarders en wadlopers onderdak geboden. En als oriëntatiepunt gediend.

Grondig vernield
De zee heeft haar werk grondig verricht. Tijdens een bezoek aan de plaat op 6 nov. jl. bleken er alleen nog twee stompen (rot) hout van ca. 7 dm overeind te staan. Ook waren de ogen in het zand er nog waar de stalen tuikabels aan vast zaten die het gebouw overeind moesten houden. Verder was alles spoorloos verdwenen!
Een gebouw dat geen onderhoud krijgt, gaat er vroeg of laat aan. Kapen komen en kapen gaan op de Engelsmanplaat, van meer kapen uit het verleden zijn op de plaat resten te vinden.


Resten van de kaap van Engelsmanplaat in de duinen nabij het Badstrand van Schiermonnikoog.
Foto Willem Wilstra, 2006

Lees ook Baken en reddingshuisje 1968-2006 van Engelsmanplaat