W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 SCHOONMAKERS GRIEND VAST OP HET WAD

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

SCHOONMAKERS GRIEND VAST OP HET WAD


Schoonmakers op Griend

zaterdag 23 maart 2002

GRIEND - Zo'n honderd Friese vrijwilligers van de Vereniging Natuurmonumenten zijn vrijdagmiddag 22 maart na hun jaarlijkse excursie naar het vogeleiland Griend vast komen te zitten op hun vrachtschip. Ze moesten uit hun benarde positie worden bevrijd door de KNRM. Vier reddingsboten brachten de vrijwilligers in de loop van de avond aan wal.

De leden van Natuurmonumenten waren met het Vlielander defensieschip Jan de Boer naar Griend gekomen om al het zwerfval van het kleine eiland te verwijderen. Toen zij wilden opbreken richting Harlingen begonnen de problemen. Door de stevige noordoostenwind daalde de waterstand sneller dan verwacht en kwam het vrachtschip muurvast zitten. Er was geen beweging meer in te krijgen. De vrijwilligers die nog niet aan boord waren, stonden ruim een uur op het strand van Griend of tot aan hun dijen in het koude zeewater op hulp te wachten.

In de namiddag, toen iedereen aan boord van de Jan de Boer was gebracht, werd besloten de hulp van vier reddingsboten van Vlieland, Harlingen en Terschelling in te schakelen. In kleine groepjes werden de verkleumde, maar goedgemutste mensen vervolgens overgezet naar Harlingen. De bemanning van de Jan de Boer, overwegend Vlielander defensiepersoneel, zat vrijdagavond laat nog steeds vast. Zij zijn de rest van de avond aan boord gebleven, want pas om drie uur vannacht was het hoog water.

Bron: Leeuwarder Courant