W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 Wadlopen naar Borkum: Water snijdt twee mannen de pas af

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

Wadlopen naar Borkum: Water snijdt twee mannen de pas af

Bij Borkum in nood: redding per helikopter / Pewsumer ontdekt de wadlopers

donderdag 4 april 2002

Door Margret Martens

BORKUM - Twee wadlopers zijn ten zuiden van Borkum in problemen gekomen. Een 62-jarige man uit Emden en een 48-jarige man uit Groningen moesten uiteindelijk door een helikopter worden gered. Deze vloog de onderkoelde mannen naar het ziekenhuis te Norden. Kort daarna konden ze het ziekenhuis weer verlaten.

De volgens de politie ervaren wadlopers werden door de zeiler Hinrich Baumann uit Pewsum ontdekt. De mannen waren vanaf het vasteland (vermoedelijk vanuit Pilsum) gestart richting vogeleiland Lütje Hörn. Ze bevonden zich op de Randzel-zandbank toen het snel stijgende water hen de pas afsneed. Toen het donker werd probeerden de mannen ook zelf per mobiele telefoon hulp in te roepen. Ze hadden een gps-ontvanger bij zich waarmee ze nauwkeurig hun positie konden doorgeven.

De reddingboot Alfred Krupp van Borkum voer meteen uit maar kon de mannen vanwege de geringe waterdiepte op de Randzel ook met de bijboot niet bereiken. Daarom werd een SAR-helikopter en ook een (vanwege de snel invallende duisternis) politie-helikopter met infraroodcamera uit Hannover ingezet. De SAR-helikopter kon de mannen tegen 21 uur oppikken en naar het ziekenhuis in Norden vliegen.

Uit: Echo, streekkrant voor Norden, Emden e.o, 4 april 2002


Borkum: Twee wadlopers door helikopter opgevist

NOORD-GRONINGEN - De Hulpverleningsdienst Groningen, de brandweer en de reddingboot uit de Eemshaven zijn donderdag 28 maart jl. betrokken geweest bij een reddingsactie op het wad. Twee wadlopers waren op Duits grondgebied in de buurt van Borkum in moeilijkheden gekomen. Uiteindelijk zijn de twee met een Duitse helikopter uit hun benarde positie bevrijd.

Bron: Ommelander Courant