W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 LOOS ALARM WADLOPERS TERSCHELLING

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

LOOS ALARM WADLOPERS TERSCHELLING

donderdag 20 juni 2002

HARLINGEN - De reddingboten van Harlingen, Terschelling en Ameland zijn donderdag 20 juni jl. aan het begin van de middag uitgevaren om drie als vermist opgegeven wadlopers op te sporen. Ook een SAR-helikopter werd daarbij ingezet. De wadlopers (drie geroutineerde gidsen van Wadloopcentrum Fryslân) waren omstreeks 08.00 uur (laagwater op het wantij in het Oosterom onder Terschelling 13.15 uur) bij Zwarte Haan vertrokken voor een oversteek naar Terschelling.

HA 102
Onderweg zijn de wadlopers waargenomen door de bemanning van het in het Abt (de eerste vaargeul) liggende Harlinger vissersschip HA 102, die meenden dat de wadlopers in nood zouden verkeren of veel te laat en te lang onderweg waren. Dit bleek echter niet het geval te zijn. Omstreeks 14.00 uur, ca. drie kwartier na laagwater bereikten ze de Boschplaat, waar de drie, op weg naar Oosterend, een medewerker van Staatsbosbeheer ontmoetten, die vertelde dat ze werden gezocht.
De wadlopers hadden zelf marifoon en gsm bij zich, maar hadden geen alarm geslagen en waren er niet van op de hoogte dat iemand anders dat wel had gedaan. Reddingboten en helikopter zijn daarop teruggekeerd.

De Leeuwarder Courant meldde op vrijdag 21 juni dat een woordvoerder van het Kustwachtcentrum te Den Helder had gemeld dat de 'officiële' tochten die ochtend waren afgelast. Dat was niet het geval, enkele tochten naar Ameland zijn wel gelopen. Andere gidsen hadden in verband met het matige weer wel hun tocht naar Ameland afgelast.

Lammert Kwant