W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 DUTCH EXTREME 2002 MET WADLOOPTOCHT VAN START GEGAAN

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

DUTCH EXTREME 2002 MET WADLOOPTOCHT VAN START GEGAAN


Dutch Extreme op het wad
Foto: Dagblad van het Noorden

maandag 15 juli 2002

Op vrijdagmiddag 12 juli jl. is te Lauwersoog met een wadlooptocht 'Dutch Extreme' van start gegaan. Dit is een 475 kilometer lange survivalrun, welke voor de tweede keer werd gehouden. Het parcours doorkruist Nederland van noord tot zuid. De finish is bovenop de Vaalserberg (Drielandenpunt). Deelnemers kunnen alleen meedoen als duo. Samen moeten ze de 475 kilometer aan een stuk afleggen. De onderdelen zijn wadlopen, kajakken, skeeleren, kanovaren, hardlopen en mountainbiken. De tocht voert door de Friese polders, de Weerribben in Overijssel, de Veluwe, het Gelders Rivierengebied, Noord-Limburg en Zuid-Limburg.

Aan het begin van de avond werden de deelnemers met een landingsvaartuig vanuit Lauwersoog naar de Schildknoopen gevaren. Daar ging de klep open, waarna in vlot tempo naar de Groninger vaste wal werd gelopen. Daar begon de eigenlijke wedstrijd. De tocht werd begeleid door gidsen van Wadloopcentrum Fryslân.

Stokje voor gestoken
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de deelnemers op eigen gelegenheid van Schiermonnikoog naar de vaste wal zouden lopen. 'Voor de kust van Schiermonnikoog moeten de deelnemende duursporters 15 kilometer lopen door zuigende modder en zwemmen door geulen naar het vasteland', stond er op de website van Dutch Extreme te lezen. Na tussenkomst van onder meer de Stuurgroep Waddenprovincies (die niet minder dan 5 keer aan de bel moest trekken), heeft de organisatie ingezien dat dat zo niet kan en dat een dergelijke onderneming moet worden begeleid door voldoende wadgidsen. Zowel Waterpolitie Lauwersoog als de politie van Schiermonnikoog waren van de plannen op de hoogte gebracht. Aangekondigd was dat tegen eventuele overtredingen zouden worden opgetreden.

De wedstrijd werd gewonnen door Hoite Cannegieter en Ingrid van Dooren. Ze deden ca. 46 uur over de tocht en verspilden onderweg geen tijd met slapen. Beide winnaars werken bij de politie. Ook vorig jaar wonnen ze Dutch Extreme.

Van de 35 teams waren er zondagvond, 48 uur na het begin van de tocht, nog 19 over. Coördinator Paul Vahl meldt dat de overige sporthelden zijn afgevallen wegens rugklachten, uitputting of omdat ze verdwaald zijn en niet op tijd voorbij de controleposten zijn gekomen.

Bron: Dagblad van het Noorden e.a.