W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 TEXEL-VLIELAND VOOR DE ZEVENDE KEER IN ÉÉN TIJ GELOPEN

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

TEXEL-VLIELAND VOOR DE ZEVENDE KEER IN ÉÉN TIJ GELOPEN

zondag 4 augustus 2002

GRONINGEN - Op maandag 29 juli jl. is voor de 7e keer in de recente geschiedenis in één tij de wadloopoversteek van Texel naar Vlieland gemaakt. Sietse Bouma, Garmt Kieft, Menno de Leeuw en Ypke Bouma, alle vier gids bij Wadloopcentrum Fryslân, liepen deze 29 km lange wadlooptocht in 8 uur.
Om 13.30 werd vertrokken vanaf de Schorren op Texel, drie kwartier na hoogwater ter plaatse. Om 21.30 uur werd de Vliehors bij het Posthuys bereikt, ca. anderhalf uur na laagwater ter plaatse. De eerste 4 à 5 uur kwam het water tussen het middel en de borst, maar dankzij het mooie warme zomerweer was dat goed te doen.

Bij de Binnen Breesum, de 2e geul van de tocht, lag de groep 45 minuten achter op schema maar dat werd later weer goed gemaakt. Het midden gedeelte viel mee. Er werden daar niet echt diepe geulen aangetroffen, maar meer een grote kom met water. De laatste 2 uur stond het wad droog.
De waterstand onderweg was niet extreem gunstig, bij een ongeveer gemiddeld tij was er geen verlaging. Het zicht was goed, de zon scheen en de temperatuur was aangenaam.
Eerder dit jaar was de tocht zowel vanaf Texel als vanaf Vlieland grondig verkend.

De afstand hemelsbreed tussen de noordpunt van Texel en de zuidpunt van de Vliehors is ca. 3.5 km. Daartussen ligt het Eierlandse Gat. Om lopend van het ene eiland naar het andere te komen moet om de uitlopers van het Eierlandse Gat worden heengelopen, een tocht van ca. 29 km. Omdat het getijverschil niet al te groot is (gemiddeld 1 m 60) en het parcours, t.w. het wantij van Texel, overgaand in het wantij van Vlieland, betrekkelijk vlak is, kan deze tocht worden gelopen. Oostenwind en goed zicht strekken zeer tot aanbeveling. Dankzij gps is de navigatie onderweg wat gemakkelijker geworden in vergelijking met vroeger, toen op kompas moest worden gelopen ... zelfs bij extreem goed zicht omdat er in het begin van de tocht geen oriëntatiepunten zijn waarop kan worden afgelopen.

Lammert Kwant