W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 WADLOPER OVERLEDEN

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

WADLOPER OVERLEDEN

zaterdag 31 augustus 2002

SCHIERMONNIKOOG - Zaterdagmorgen 31 aug. jl. is een wadloper tijdens een wadlooptocht naar Schiermonnikoog onwel geworden en overleden. Dit gebeurde even ten noorden van de Schildknoopen, ca. 3.5 km ten zuiden van de Oosterkwelder van Schiermonnikoog.

Al eerder tijdens de tocht was de deelnemer (een 50-jarige man uit Wormerveer) onwel geworden. Hij knapte toen echter weer op en besloten werd de tocht voort te zetten.

Alarm geslagen
Omstreeks 10.30 uur, ca. 15 minuten na laagwater ter plaatse, werd telefonisch alarm geslagen bij de Zeeverkeerspost Schiermonnikoog. Spoedig daarna werd per marifoon gemeld dat de patient moest worden gereanimeerd. Zowel de Anna Jacoba Visser uit Lauwersoog, de Koning Willem I van Schiermonnikoog als de rubberreddingboot Tonijn van Schiermonnikoog begaven zich naar de plaats van het incident. Via de Schildknoopen probeerde men de wadlopers te bereiken, wat niet lukte omdat alle drie de reddingboten vastliepen.

Omstreeks een uur na de melding liep de Tonijn vast. Twee bemanningsleden en een arts gingen vervolgens lopend op weg naar de groep wadlopers. Op dat moment vertrok de SAR-helikopter van vliegbasis Leeuwarden, die omstreeks 1 uur en 20 minuten na de melding op het nog droogstaande wad landde bij de wadlopers. Een arts aan boord constateerde dat de man was overleden.
De overleden man en twee andere deelnemers werden per helikopter naar Leeuwarden gebracht. De andere nog aanwezige wadlopers begaven zich lopend en wadend naar de Tonijn, waarmee ze naar de andere reddingboten werden gebracht, die hen naar Lauwersoog resp. Schiermonnikoog brachten. Enkele andere deelnemers uit de groep waren een half uur eerder olv. een wadloopgids verder lopend naar Schiermonnikoog vertrokken.

Meer incidenten
Overigens waren er die ochtend nog enkele andere incidenten tijdens wadlooptochten. In een andere groep werd een deelnemer, eveneens op de tocht naar Schiermonnikoog, vanaf de Sprutel de laatste 4 km van de tocht met een spierblessure per brancard naar de dijk op Schiermonnikoog vervoerd. Tijdens een tocht naar Engelsmanplaat werd een deelnemer onwel en per brancard naar de vaste wal gebracht.
Onder Norderney werden 5 wadlopers per helicopter uit een benarde positie bevrijd. Ze waren onderweg naar Norderney, maar wisten niet precies waar het wantij lag ... een helikopter bracht hen in veiligheid.

Lammert Kwant