W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 WADLOOPGIDSEN GENOTEERD NA WADLOOPTOCHT NAAR SCHIERMONNIKOOG IN DE MIST

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

WADLOOPGIDSEN GENOTEERD NA WADLOOPTOCHT NAAR SCHIERMONNIKOOG IN DE MIST

dinsdag 27 april 2004

SCHIERMONNIKOOG - De namen van ca. 15 wadloopgidsen van twee verschillende wadlooporganisaties zijn zondag 25 april jl. op Schiermonnikoog door de politie genoteerd omdat ze op het wad in de mist zouden hebben gelopen. Alle gidsen maakten die morgen de oversteek van het vaste land naar Schiermonnikoog.
Bij vertrek was het zicht niet geweldig. De gidsen hadden geen deelnemers bij zich, maar maakten de tocht als verkenningstocht.

Goede gidsen
Een nuttige oefening zou je zeggen in lopen op kompas en gps bij slecht zicht. Een andere keer kan er vertrokken worden bij goed zicht, maar kan een groep worden overvallen door de mist (zeedampen). Door bij mistig weer te lopen leren gidsen nauwkeurig te lopen en rustig te blijven.
De agenten op Schiermonnikoog waren door de Waterpolitie te Lauwersoog verzocht de namen van de gidsen te noteren. De Waterpolitie hield er rekening mee dat de de Wadloopverordening was overtreden. Deze schrijft voor dat een wadlooptocht als het om een 'individuele tocht' gaat (daar ging het hier om, nl. zonder deelnemers) moet worden afgelast bij een zicht minder dan 100 meter.

Geen heterdaadje
Overigens had geen enkele agent geconstateerd dat het zicht bij vertrek inderdaad minder was dan 100 meter. Dit kan als het op een gerechtelijke procedure uitloopt nog aanknopingspunten bieden. Volgens de betrokken gidsen bedroeg het zicht meer dan 100 meter.
Bij aankomst op het eiland was het zicht inmiddels aanmerkelijk verbeterd.

Lammert Kwant