W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 WADLOPERS ZEDDAM NAAR SLACHTOFFERHULP

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

WADLOPERS ZEDDAM NAAR SLACHTOFFERHULP

dinsdag 25 mei 2004

PIETERBUREN - Vijftien leden van een voetbalclub uit Zeddam zijn aangeslagen na de dramatisch verlopen wadlooptocht van Simonszand naar de Groninger vaste wal op za. 22 mei jl.

Tijdens de tocht overleed een 59-jarige deelneemster aan een herseninfarct. De voetballers erkennen dat dit ook zonder het wadlopen had kunnen gebeuren, maar toch vinden ze dat de tocht niet had mogen doorgaan. Zo waren de weersomstandigheden te slecht en liet volgens hen de begeleiding door de gidsen van het wadloopcentrum in Pieterburen te wensen over.
Een woordvoerder van de voetballers op TV-Noord (dinsdag 25 mei) vond dat er meer controle op de kleding van de wadlopers had moeten plaatsvinden. En dat de groep beter had moeten worden geïnformeerd over het weer en de verwachte fysieke inspanning. De voetballers willen het voor de tocht betaalde geld van het Wadloopcentrum terugontvangen.
Een aantal van de deelnemers raakte zo in paniek dat er in Zeddam een speciale bijeenkomst met slachtofferhulp werd belegd.

Koude wadlooptocht
Gids Piet Witteveen van het Wadloopcentrum was dit weekend bij de tocht en erkent dat het een koude tocht betrof. Toch is hij het niet eens met de kritiek. Zo hadden volgens Witteveen veel deelnemers niet de moeite genomen zich goed voor te bereiden. En er waren ruim voldoende wadloopgidsen als begeleiders aanwezig.
De omstandigheden waren aan de koude kant tijdens de tocht. Er stond een krachtige noord- tot noordwestenwind. De groep had de wind de hele tocht in de rug. De temperatuur was ca. 10 graden Celsius. De verhoging van de waterstand viel mee, 4-5 dm. Omdat het springtij was viel het wad rond laagwater ondanks de verhoogde waterstand, goed droog.

Bron enkele gegevens: TV Noord