W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 Potvis aangespoeld op wad bij Noordpolderzijl

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

Potvis aangespoeld op wad bij Noordpolderzijl


Wadlopers bij de gestrande potvis

woensdag 9 juni 2004

NOORDPOLDERZIJL - Op het wad bij Noordpolderzijl is zaterdag 5 juni 2004 een dode potvis aangetroffen. Eerder was de potvis al gesignaleerd op de Noordzee ten noorden van Borkum. De scheepvaart werd gewaarschuwd voorzichtig te zijn en een aanvaring te vermijden.
Met de noordenwind is de potvis het zeegat tussen Rottumerplaat en Simonszand in gedreven. Zaterdagmiddag werd het dier aangetroffen op het wad ten zuiden van de Zuid Oost Lauwers, ca. 1.5 km NE van Noordpolderzijl.

Niet meer fris
Het dier (een mannetje) meet ongeveer 10 meter. Het verkeert in vergaande staat van ontbinding. Medewerkers van de Zeehondencrèche hebben zondag de kaak verwijderd en monsters genomen van weefsel. Dit zal op gifstoffen e.d. worden onderzocht.

Potvissen leven in tropische en subtropische wateren. Ze leven van vis en van inktvis. Mannetjesdieren maken jaarlijks een reis naar de zeeën rondom de Noordpool. Nu en dan wordt er een in de Noordzee aangetroffen. Soms spoelt er een aan. Enkele jaren geleden werden vier van dergelijke potvissen aangetroffen op het strand van Ameland.


De staart van de potvis

Geen gevaar voor de volksgezondheid of de openbare orde
De potvis ligt in de gemeente Eemsmond. Burgemeester Remkema heeft zich persoonlijk op de hoogte gesteld van de situatie. In overleg met Rijkswaterstaat en het Waterschap wordt bekeken of het dier kan blijven liggen. Bij een storm uit het NW zal het dier vroeg of laat op de zeedijk komen te liggen.

Zondagmiddag 6 juni 2004 was het dier nog geen grote toeristische attractie geworden. Enkele kleine groepjes wadlopers zochten het dier op. Op de dijk stonden bezoekers met verrekijkers.

Met de stroming mee
Dinsdagavond 8 juni bleek het dier zijn reis te hebben vervolgd. Het lag nu op de rijsdammen ten noorden van de Lauwerpolder. Diverse streekbewoners waren bezig ruggewervels en andere skeletonderdelen van het dier te verwijderen. Op 21 augustus lag (een deel van) de potvis nog steeds vast op de palen van rijsdam 472 ten noorden van de Lauwerpolder, ter hoogte van het wantij van Rottumeroog.


Medewerkers van de Zeehondencrèche verrichten sectie op de potvis


Wadlopers bij de potvis

Lammert Kwant

Meer info:

Potvis drijft als reuzenpudding achter Noordpolderzijl

Potvis gestrand nabij Noordpolderzijl - Walvisstrandingen.NL