W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 C-VERGUNNINGHOUDER GERED NA SLAAPJE OP ZANDPLAAT BIJ SCHIER

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

C-VERGUNNINGHOUDER GERED NA SLAAPJE OP ZANDPLAAT BIJ SCHIER

vrijdag 11 juni 2004

SCHIERMONNIKOOG - Een man is donderdag 10 juni jl. van een zandplaat ten westen van Schiermonnikoog gered nadat hij in slaap was gevallen terwijl de vloed opkwam. De man liep bij eb de zandplaat op, waarna hij in slaap viel. Op het moment dat hij ontwaakte, kon hij door de hoge waterstand het strand niet meer bereiken. De man beschikte over een zgn. wadloop C-vergunning, waarbij het is toegestaan individueel wadlooptochten te maken.

Gezien door vuurtorenwachter
De vuurtorenwachter op Schiermonnikoog zag de man en schakelde de reddingsmaatschappij in. De slaper werd met een rubberboot van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) van de zandplaat gehaald, aldus een woordvoeder van de KNRM op Schiermonnikoog. Volgens de woordvoerder komt het vaker voor dat toeristen op dezelfde zandplaat worden verrast door het opkomende water. Daarom werden op verschillende plaatsen waarschuwingsborden geplaatst. Het mocht deze keer niet baten.

Uit een intern rapport van Rijkswaterstaat Noord-Nederland bleek in november 2003 dat de dienst plannen heeft alleen nog de vuurtoren van Terschelling te bemannen. Op dit moment houdt Rijkswaterstaat een proef door de vuurtoren van Texel een jaar lang niet te bemannen. 'Op persoonlijke titel wil ik zeggen dat uit dit incident blijkt dat de zichtfunctie op de torens zeer belangrijk is. Wanneer hier alleen maar digitale apparatuur in de vuurtoren zou staan, was deze man niet ontdekt', aldus de woordvoerder.

De burgemeesters van de vijf waddeneilanden hebben er bij het kabinet op aangedrongen binnen korte tijd een besluit te nemen over de bemensing op de vuurtorens. Het lange wachten op een beslissing begint volgens de burgemeesters voor de betrokken medewerkers ondragelijk te worden.

Bron gegevens: o.a. Dagblad van het Noorden