W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 VOGELWACHTERS IN STORM DOOR KNRM VAN GRIEND GEHAALD

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

VOGELWACHTERS IN STORM DOOR KNRM VAN GRIEND GEHAALD


De Bornrif wordt losgetrokken. Foto: KNRM

maandag 14 februari 2005

IJMUIDEN - Door opstekende storm was de hulp van KNRM station Harlingen nodig voor het afhalen van vier vogelwachters van Natuurmonumenten vanaf het eiland Griend.

Het eilandje Griend, op de Waddenzee halverwege Harlingen en Vlieland, is een rijk vogelgebied. Met hoogwater vinden veel wadvogels een rustplaats op de restanten van dit ooit bewoonde eilandje. Ook zijn er veel, vaak zeldzame, vogelsoorten die op Griend een broedplaats vinden.

De vereniging Natuurmonumenten voert sinds jaar en dag vogeltellingen uit in dit beschermde natuurgebied. Het was de bedoeling dat op zaterdag 12 februari een viertal vogelwachters het eilandje zouden verlaten, door zich voor opkomend tij aan boord van de stalen botter Bornrif te begeven. Helaas raakte de Bornrif in problemen, doordat het ankergerei het in een snel aanschietende zee begaf. Eerder dan verwacht arriveerde een depressie boven het Waddengebied, waardoor de wind snel ruimde en flink toenam. De Bornrif raakte aan de grond op een bankje voor de Grienderwal. Omdat het afhaalplan zo in duigen viel, en ook de Bronrif niet bepaald een comfortabele plek had gevonden om droog te vallen, werd besloten de hulp van de Harlinger redders in te roepen .

Even na elf uur werd de bemanning opgeroepen en vertrok spoedig met de beide Harlinger reddingboten Wiecher en Jap Visser-Politiek en Abt richting Griend. De wind nam intussen toe tot stormkracht uit het westen. Voor de kleinere reddingboot Abt was het dan ook alles dan behalve een plezierreisje. Ook de Wiecher kreeg het flink te verduren. Een klap in een golfdal zorgde zelfs even voor een black-out in het electrische circuit.

Toch werd spoedig de Grienderwal bereikt. De twee opvarenden van de Bornrif werden door de Wiecher als eerste uit hun benarde positie bevrijd. De reddingboot kon de botter gelukkig snel los trekken en naar diep water brengen. Daar kon deze het zelf weer klaren. Inmiddels was de Abt doorgevaren naar het Griender strand. Daar stonden de vier vogelwachters inmiddels in kniediep water op hun komst te wachten. Door de hoge waterstand kon de Abt dicht bij hen komen. De vier mannen werden aan boord genomen en na een nat ritje naar dieper water overgezet op de Wiecher. Omdat het door de hoge zeegang niet vertrouwd was de mannen over te zetten op de Bornrif werd besloten dat de Wiecher ze mee naar Harlingen zou nemen. Voor wind en zee uit zetten de reddingboten koers naar de wal. Daar aangekomen werden de dankbare vogelwachters aan wal gezet en de reddingboten weer gereed gemaakt voor een volgende inzet.

Bron: www.knrm.nl