W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 MS Boschwad vier dagen vast op wad bij Noordpolderzijl

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

MS Boschwad vier dagen vast op wad bij Noordpolderzijl


De Boschwad vast in het slik bij Noordpolderzijl
Foto Kees Rodenburg

vrijdag 5 augustus 2005

NOORDPOLDERZIJL - Rondvaartboot en wadlopersophaalschip Boschwad heeft van zondagavond 31 juli tot donderdagmiddag 4 augustus vastgelegen op het slik in de buurt van de haven van Noordpolderzijl. De boot kwam onder slechte weersomstandigheden buiten de vaargeul terecht en liep aan de grond. Pogingen om het schip vlot te trekken leverden enkele keren niets op. Donderdagmiddag slaagde men er in het schip weer vlot te trekken.

Schipper Louis de Jonge was zondag op pad met de Boschwad toen hij enkele honderden meters buiten de haven van Noordpolderzijl in de problemen kwam. Een stormachtige noordwestenwind zorgde er voor dat het 25 meter lange schip dwars in de amper tien meter brede vaargeul kwam te liggen. De boot raakte de kant van de vaargeul en was niet meer in het gareel te krijgen.
De Jonge nam contact op met de KNRM voor hulp. De in de Eemshaven gestationeerde reddingboot Jan en Titia Visser werd richting Noordpolderzijl gestuurd, maar moest afhaken om elders hulp te bieden. De klus werd daarop overgedragen aan de collega's uit Lauwersoog. Dat liep niet helemaal goed af. In plaats van vlot getrokken te worden belandde de Boschwad nu helemaal op het slik.
Met doodtij en weinig westenwind kwam de Boschwad de laatste dagen bij hoogwater maar amper in het water te liggen.

Donderdag 4 aug. is een geul gegraven van de Boschwad naar de vaargeul. Bij hoogwater is vervolgens met hulp van de Jan en Titia Visser de boot vlot getrokken. Het schip heeft direct koers gezet naar Lauwersoog. De gegraven geul is weer dichtgegooid. Rijkswaterstaat heeft naar wadlopers een waarschuwing doen uitgaan daar op hun hoede te zijn.

Bron deel gegevens: Ommelander Courant