W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 HULP BIJ LOCALISEREN VERMOEIDE WADLOPERS 16 JULI jl.

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

HULP BIJ LOCALISEREN VERMOEIDE WADLOPERS 16 JULI jl.

woensdag 10 augustus 2005

'Twee dagen later lag ik, ik was nu alleen aan het varen, voor een tij-stop in de Eilanderbalg tussen Schiermonnnikoog en het Simonszand. Er kwam een grote groep wadlopers die, op weg van Pieterburen naar Schiermonnikoog, vlak bij mijn schip de Eilanderbalg overstaken. Met verschillende wadlopers een praatje gemaakt. Misschien dat ik op mijn schip nog eens een koek- en zopie-verkooppunt ga maken.

De gids, die aan het eind van de lange sliert liep, kwam ook langs en vertelde dat twee wadlopers het, vanwege medische problemen, zwaar hadden. Maar daarna werd het weer heerlijk rustig op het wad. Een half uurtje later, ik had de marifoon op kanaal 5 (Verkeerspost Schiermonnikoog) gezet voor het weerbericht, hoorde ik dat de Annie Jacoba Visser weer uitgevaren was om twee wadlopers op te halen die in de problemen waren gekomen. Het bleek om de groep te gaan die mij daarvoor was gepasseerd. De gids kon echter zijn positie niet bepalen (geen draagbare GPS ?).

Vanuit de vuurtoren van Schier waren zij wel te zien maar kon de exacte plaats van de slachtoffers niet bepaald worden. Ik heb aan de vuurtoren aangeboden een peiling op de groep te maken. Dat werd op prijs gesteld. Ik gaf mijn GPS-positie door en gaf de toren aan dat de groep op de lijn van mijn schip en een baken op Schiermonnikoog stond. Met een kruispeiling konden zij toen weer de positie van de slachtoffers bepalen en die doorgeven aan de Annie Jacoba Visser. Met een verrekijker kon ik zien hoe de Annie Jacoba Visser aankwam, hoe de bemanning ook ging wadlopen en de wadlopers met problemen naar de reddingsboot en vervolgens naar Lauwersoog bracht. Later las ik op de Wadgidsen website dat de problemen mee vielen.

Tot een volgende keer?
Na afloop van deze reddingsactie werd ik door de verkeerspost Schiermonnikoog opgeroepen voor een nadrukkelijk bedankje voor mijn medewerking aan deze actie. Ik vertelde terug dat ik dat op prijs stelde, maar dat wel vaker deed. Even later werd ik opnieuw opgeroepen en werd gevraagd wat mijn bestemming was. Hoezo? Ik wist zelf nog niet waar ik heen zou gaan en ik heb toch geen meldplicht? Het antwoord was dat de verkeerspost dan vast zou weten waar ze overmorgen de reddingboot heen moesten sturen....'

Marien Nieuwesteeg a/b Lamar
Bron: www.wadvaarders.nl


maandag 18 juli 2005

NEGEN VERMOEIDE WADLOPERS VAN WAD SCHIER GEHAALD

LAUWERSOOG - Negen wadlopers zijn zaterdagmiddag door twee reddingboten van de KNRM in Lauwersoog van het wad onder Schiermonnikoog gehaald omdat ze door kou, vermoeidheid en gezondheidsproblemen niet verder konden. De negen maakten deel uit van een grotere groep van 100 personen die met verschillende gidsen van Pieterburen naar Schiermonnikoog liep.
Eén van de gidsen alarmeerde de reddingboten omdat hij dacht dat een van zijn wadlopers hartproblemen had. Schipper Bert de Boer van de Anna Jacoba Visser, die samen met de Steur uitvoer, schat in dat het om een man van tussen de 40 en 45 jaar ging. 'Zijn groep moest op een gegeven moment zo diep door het slik dat hij oververmoeid raakte. De verschijnselen die hij kreeg, leken op hartklachten.'

Toen de reddingboten arriveerden, bleek een ander last te hebben van de lies en zijn er uiteindelijk negen mensen op de boten gestapt en naar Lauwersoog gebracht. Daar was verder geen arts meer nodig. De man die aanvankelijk hartklachten leek te hebben, is een ervaren wadloper die al negen keer zo'n tocht heeft volbracht.

Bron: Leeuwarder Courant


WADLOPER ONWEL VOOR KUST SCHIER

LAUWERSOOG - De KNRM heeft zaterdagmiddag voor de kust van Schiermonnikoog een onwel geworden wadloper gered. Het station Lauwersoog werd gealarmeerd, nadat de man hartproblemen vertoonde. Uiteindelijk bleek het allemaal mee te vallen. Er hoefde zelfs geen arts aan te pas te komen om de man te onderzoeken.

De man bleek een redelijk geroutineerd wadloper. Hij was deze dag bezig aan zijn negende tocht. De KNRM nam geen risico en vervoerde ook de gids en zeven andere wadlopers naar Lauwersoog.

Bron: Dagblad van het Noorden


WADLOPER OVERVERMOEID

LAUWERSOOG - De reddingboten van de KNRM in Lauwersoog zijn zaterdagmiddag uitgerukt nadat er een melding was binnengekomen dat een wadloper hartproblemen had gekregen. Hij maakte deel uit van een georganiseerde reis richting Schiermonnikoog. Beide reddingsboten waren snel ter plaatse en daar bleek het allemaal nogal mee te vallen. De persoon in kwestie was doodmoe en kon niet meer op eigen kracht verder. Er was een gids en een zevental wadlopers bij de man achtergebleven. Deze groep is door een reddingsboot naar Lauwersoog gebracht. De man had al negen keer eerder deelgenomen aan een wadlooptocht en was dus wel bekend met de elementen die een wadlooptocht tot een barre tocht kunnen maken.

Bron: Ommelander Courant