W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2000 - 2006 JEUGD IN SNIJDENDE KOU OP ZOEK NAAR LEVEN

Nieuwsarchief Wadlopen 2000 - 2006

JEUGD IN SNIJDENDE KOU OP ZOEK NAAR LEVEN

Kerstwandeling op het wad

dinsdag 27 december 2005

TERMUNTEN - In de binnendijkse Reidehoeve van het Groninger Landschap bij Termunten is het warm en knus, aan de andere kant van de dijk is het afzien op tweede kerstdag.

Zoektocht naar leven op het wad
Jonge deelnemers van een wandeling op de droog gevallen Dollard krijgen een flinke koude wind om de oren maar laten zich niet afschrikken op hun zoektocht naar leven op 't wad. Een originele aanpak van stichting Het Groninger Landschap. Oud en jong worden bij aankomst in de boerderij van elkaar gescheiden. Terwijl de vaders en moeders zich boven laven aan een warme bak koffie en luisteren naar een lezing over de voedselketen op het wad, struinen de kids met vrijwilliger en ras-Termuntener Hiltje Zwarberg over de droog gevallen Dollard. "Dat doen we graag zo. Voor de kinderen is een lezing een stuk minder leuk dan wat praktijk op het wad. Als de kinderen de wandeling achter de rug hebben, zien ze hun ouders weer. Dan kunnen ze aan elkaar vertellen wat ze gezien hebben", vertelt vrijwilliger Reint van der Veen van Het Groninger Landschap, die ook de lezing geeft.

Gezellig
Van der Veen vertelt tijdens de lezing over het leven op het wad. Hij behandelt nagenoeg de hele voedselketen, van eencellige plantjes tot de zeehond die bovenaan de keten staat. "Het mooiste op het wad vind ik het proces waarbij voedsel voor plant en dier wordt gemaakt. Een samenspel van bacteriën, zonlicht, CO2 en kiezelwieren." Het leven op het wad is bijzonder omdat het heeft te maken met extreme omstandigheden. "Er zijn grote verschillen in zoutgehalte, stroomsnelheid en temperatuur op het wad. De dieren en planten hebben te maken met sterk wisselende omstandigheden", vertelt Van der Veen. Na de wandeling op het wad keren de kinderen met rode wangen en vol verhalen terug in de Reidehoeve. In het veldlaboratorium bestuderen ze met vergrootglazen objecten en diertjes die ze mee hebben genomen. Intussen hebben de volwassenen hun laarzen aangetrokken voor de wandeling op het Wad. Dickie Patje uit Hoogezand vindt het geweldig. "Ik vind het belangrijk dat je je als Groninger verdiept in de provincie. Ik neem daarom regelmatig deel aan dit soort tochten. Ook op kerstdag. Ik woon alleen, dus ik vind dit erg gezellig."

Bron: Dagblad van het Noorden