W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2007 - 2012 ZATERDAG 13 JUNI A.S. REDDINGSOEFENING VOOR WADLOPERS

Nieuwsarchief Wadlopen 2007 - 2012

ZATERDAG 13 JUNI A.S. REDDINGSOEFENING VOOR WADLOPERS

donderdag 11 juni 2009

LEEUWARDEN - A.s. zaterdag 13 juni wordt er een reddingsoefening met wadlopers gehouden ten zuiden van Schiermonnikoog op de zandbank Brakzand. Een groep van ca. 30 pers. wordt onder leiding van wadloopgidsen vanuit Lauwersoog per boot overgezet naar de Brakzand. Lopend onderweg naar Schier worden enkele Lotus-slachtoffers onwel. Ze krijgen eerste hulp en worden met een heli naar de wal gevlogen.

Verdwalen
De groep verdwaalt vervolgens en dreigt in een diepe geul te verdwijnen. Voor het zover is volgt alarm en varen de reddingboten van Schiermonnikoog en Lauwersoog uit om hen te redden.
De groep wordt naar Lauwersoog gebracht. Daar staat, in tegenstelling tot eerdere oefeningen niet meteen de koffie klaar, maar wel de brandweer, ambulance en politie. Waar nodig (onderkoeling, emotie) wordt men naar het ziekenhuis vervoerd en daar bijgestaan. Daarna koffie voor iedereen en nabespreking.

Aanbevelingen
De oefening wordt gevolgd door waarnemers van de provincie. Zij zullen verslag doen en indien nodig met aanbevelingen komen.
De Leeuwarder Courant doet ook verslag. Gisteren was deze krant op zoek naar wadlopers die ooit in nood waren geweest. Het leek hen wel aardig hun verhaal met wat oude sensatie en emotie van extra diepgang te voorzien. We hebben hen naar hun eigen 250 jaar oude archief op internet verwezen.

Lammert Kwant


REDDINGSOEFENING VOOR WADLOPERS

In opdracht van de provincie Friesland oefenen hulpverleningsdiensten uit de waddenprovincies op 13 juni 2009 de redding van een aantal wadlopers. Het is een multidisciplinaire oefening, waarin de samenwerking tussen water- en landpartijen centraal staat.

De provincie Friesland geeft voor de drie noordelijke provincies de wadloopvergunningen af en vindt het daarom belangrijk dat er regelmatig geoefend wordt als het gaat om incidenten of rampen. Zo’n soort oefening vindt eens per twee jaar plaats. Aan de oefening doen de Provincie Fryslân, Hulpverleningsdienst Groningen, gemeente De Marne, Kustwachtcentrum, KLPD, Waterpolitie, Offshore SAR helikopter NOGEPA, Wadloopvereniging Dijkstra en de KNRM mee.

80.000 wadlopers
Belangrijk is dat de 80.000 mensen die jaarlijks wadlopen dat veilig kunnen doen. De provincie Fryslân geeft voor de drie Waddenprovincies op basis van de Wadloopverordening 1996 vergunningen voor gidsen om met groepen te wadlopen. De gidsen moeten daarbij aantonen over voldoende kennis en ervaring te beschikken. Wanneer er eens iets mis gaat moeten wadloopgidsen en betrokkenen bij rampenbestrijding elkaar naadloos kunnen vinden ten behoeve van de deelnemers aan de wadlooptocht.

De overheden in het Waddengebied hebben afspraken gemaakt over een gecoördineerde aanpak van rampenbestrijding, ook als die te maken hebben met wadlopen. Deze afspraken staan in het Coördinatieplan rampenbestrijding Waddenzee (CRW). Het CRW schrijft voor wat er moet gebeuren wanneer er een ramp op de Waddenzee is. Regelmatig oefenen is essentieel om adequaat te kunnen reageren op het moment dat er een echte ramp is.

Bron: Blik op Nieuws


REDDINGSOEFENING VOOR WADLOPERS

Hulpverleningsdiensten uit de waddenprovincies oefenen zaterdag een redding van wadlopers die in de problemen zijn geraakt. Volgens een woordvoerster van de provincie Friesland worden die dag 42 mensen 'gered'. "Twee mensen worden opgepikt met een helikopter. Een boot moet de rest redden.''

Jaarlijks raken tientallen wadlopers in de problemen. (Waar het Agrarisch Dagblad die info vandaan haalt mag Joost weten, LK). "Belangrijk is dat de 80.000 mensen die elk jaar wadlopen dat veilig kunnen doen. Wanneer iets mis gaat, moeten de betrokken instanties goed op elkaar zijn ingespeeld'', aldus de provincie.

Bron: Agrarisch Dagblad