W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2007 - 2012 WADLOOPCENTRUM FRYSLÂN STOPT IN 2009 MET HELE OVERSTEEK NAAR SCHIERMONNIKOOG

Nieuwsarchief Wadlopen 2007 - 2012

WADLOOPCENTRUM FRYSLÂN STOPT IN 2009 MET HELE OVERSTEEK NAAR SCHIERMONNIKOOG

woensdag 8 juli 2009

GRONINGEN - Het Wadloopcentrum Fryslân heeft zijn wadlooptochten naar Schiermonnikoog voor de rest van het jaar geschrapt. De route is te zwaar. Dat wil zeggen: de tochten waarbij van Kloosterburen naar Schier wordt gelopen. De iets minder zware tochten, waarbij het eerste stuk per boot wordt afgelegd en de wandelaars vanaf de zandplaat Brakzand naar Schier lopen, gaan gewoon door.

De lange tocht, 17 kilometer, is te zwaar, oordeelt het Wadloopcentrum. Al twee keer dit seizoen moesten wadlopers onderweg worden opgehaald omdat ze uitgeput waren en niet meer verder konden. ‘Getrainde jonge mensen hebben geen centje pijn’, legt woordvoerder Pier Soepboer uit. ‘Maar je weet van tevoren niet wat voor groep je krijgt. En mensen kunnen niet altijd goed inschatten of ze het wel of niet aankunnen.’

Erg veel slik
Op het eerste deel van de tocht komt steeds meer slik te liggen, wat het zwaarder maakt om door de bodem te ploegen. De kortere tocht via Brakzand (11 kilometer lopen) zet de wadlopers af na een diepe geul, zodat ze daar niet doorheen hoeven.

De veranderingen zijn gewoon een natuurlijk verschijnsel en niet permanent, vertelt Soepboer. ‘Het Wad is een dynamisch gebied. Twee keer per dag hebben we hoog en laag water. Geulen verplaatsen zich. Dat is een natuurlijk proces. Ik hoop dat we volgend jaar weer kunnen lopen.’
De natuur reageert op haar eigen manier. ‘Toen de Lauwerszee veertig jaar geleden werd afgesloten, hebben we ook een tijdje niet kunnen lopen.’ Toen was er een geul te diep geworden en tijdelijk niet doorwaadbaar.

Bron: Volkskrant, geupdate op correcte gegevens (LK)di. 7 juli 2009

WAADRINNEN NEI SKIER DIEN

HOLWERT - Alle waadrintochten fan Wadloopcentrum Fryslân yn Holwert nei Skiermûntseach binne foar de rest fan dit jier ôfsein. De tocht nei Skier wurdt hieltyd swierder. Sa moast yn maaie en ôfrûne sneon opnij de help ynroppen wurde fan rêddingsmaatskippij KNRM.

Yn it goed 40 jierrich bestean fan it Wadloopcentrum wie soks net earder nedich. De problemen sitte yn it swiere slykfjild en de djippere geulen. Oare waadrinorganisaasjes rinne noch wol nei Skier.

De tochten naar Schiermonnikoog worden niet van de agenda geschrapt, maar vervangen door de veel kortere en lichtere tocht via de Brakzand naar Schiermonnikoog (LK).

Bron: Omrop Fryslân