W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2007 - 2012 MAN GERED UIT IJS BIJ WESTHOEK

Nieuwsarchief Wadlopen 2007 - 2012

MAN GERED UIT IJS BIJ WESTHOEK

maandag 29 december 2008

WESTHOEK - Reddingswerkers hebben maandagmiddag een man bevrijd die zich bij De Westhoek op het ijs aan de waddenkust had gewaagd. Rond half drie werd alarm geslagen, toen bleek dat de wandelaar zichzelf niet kon bevrijden.

Dat gebeurde op 100 meter achter het Indische restaurant bij De Westhoek. Omdat de brandweerlieden dachten dat ze de drenkeling niet konden bereiken, werd het leger ingeschakeld.

Personeel van de SAR op vliegbasis Leeuwarden moest nog van huis komen, waarna de meldkamer de marine inschakelde. De lynx-helikopter van vliegkamp De Kooij bij Den Helder ging de lucht in. De Bildtse hulpverleners wisten het onderkoelde slachtoffer echter zelf uit het wak te halen.

De man is in allerijl naar het MCL in Leeuwarden overgebracht. Voorlichters van politie en brandweer konden over zijn gezondheidstoestand nog niks zeggen.

Bron: Leeuwarder Courant 


dinsdag 30 december 2008

MAN GERED UIT IJS WADDENZEE

Reddingswerkers hebben maandagmiddag bij de zeedijk in de buurt van het Friese dorpje Westhoek een man uit het waddenijs gered.

De man was met een zoon en een hond aan het wandelen, toen hij ter hoogte van restaurant De Westhoek door de ijsvloer zakte. Zijn zoon wist zonder problemen de zeedijk te halen en sloeg bij buurtbewoners alarm. Die schakelden politie, ambulance en brandweer in.

De wandelaar zat tot aan zijn middel in het slijk, aldus bevelvoerder Johan Cnossen van de brandweer in Het Bildt. 'Hij was goed aanspreekbaar en had zich gekleed in een warme jas. Alleen zijn onderlichaam was in de modder verdwenen.'

Omdat de man vrij ver van de zeedijk was, schakelde de brandweer een traumahelikopter van het ziekenhuis in Groningen en een helikopter van marinebasis De Kooy in. Beide toestellen konden kort na het opstijgen terugkeren, omdat de brandweer de wandelaar al had bevrijd.

Hulpverleners gingen met behulp van een ladder het ijs op en wierpen de drenkeling een trouw toe. 'We slaagden er zonder al te grote inspanning in de man uit zijn benarde positie te bevrijden. Hij was behoorlijk onderkoeld. Medewerkers van de ambulance vingen hem op en brachten hem naar het ziekenhuis', aldus Cnossen.

Volgens Cnossen is het onverstandig om nu al op het zeeijs in het Waddengebied te lopen. 'Het gaat om zout water. Dat is weliswaar bevroren, maar nog heel bros. Voor je het weet, zak je erdoorheen. De man had geluk dat er weinig water onder het ijs stond. Anders had het minder mooi voor hem kunnen aflopen.'

De reddingsoperatie leidde tot een grote toeloop van ramptoeristen, aldus een woordvoerder van het nabijgelegen restaurant De Westhoek. 'We hebben zelf niets gezien, maar het verhaal hebben we vele malen gehoord. De mensen waren koud van het kijken en kwamen na afloop zich bij ons warmen met een kop koffie', zegt hij.

Bron: Reformatorisch Dagblad