W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 5. Nieuwsarchief

Broodkruimelpad

Home Wadlopen 2007 - 2012 Rampenoefening met wadlopers op Brakzand

Nieuwsarchief Wadlopen 2007 - 2012

Rampenoefening met wadlopers op Brakzand

zaterdag 17 maart 2012

Reddingsoefening
Een onderkoelde deelneemster wordt naar de reddingboot gebracht
Foto Henk Postma www.flickr.com/photos/henkpostma.

LAUWERSOOG - Zaterdagmorgen 17 maart jl. vond er een grote multidisciplinaire reddingsoefening plaats op het wad. Doel van de oefening was het evacuëren van een groep van 46 wadlopers vanaf een zandplaat tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog.

De oefening bestond uit drie delen. Een groep van 46 wadlopers is onderweg naar Schiermonnikoog als één van de wadlopers een hartstilstand krijgt. Via de kustwacht wordt er een helikopter gealarmeerd die de patiënt naar de Willem Lodewijk van Nassau kazerne in Zoutkamp brengt.

Onderkoeling en muiterij
Als de patiënt is afgevoerd zijn er opnieuw problemen, want er is iemand onderkoeld geraakt. Nu worden de reddingboten van de KNRM Lauwersoog gealarmeerd. Er ontstaat tumult in de groep en 5 wadlopers willen niet wachten en lopen door naar Schiermonnikoog. Een wadloopgids loopt hem achterna en gaat met hen mee.

De bemanning van de rubberboot Palace Noordwijk haalt met een brandcard de onderkoelde patiënt op en brengt deze naar de Annie Jacoba Visser, die de patiënt samen met 10 andere wadlopers met spoed naar Lauwersoog vervoerd. De Palace Noordwijk gaat vervolgens met 8 wadlopers naar de vaste wal. De beide reddingboten komen nog een keer terug om de rest van de wadlopers op te halen.

De groep die was doorgelopen naar Schiermonnikoog komt even later ook in de problemen. Hiervoor worden de reddingboten van Schiermonnikoog gealarmeerd. Zij hebben de rest van de groep opgepikt.

Multidisciplinaire aanpak
De oefening vloeit voort uit het Incidentbestrijdingsplan Waddenzee, de Coördinatie Regeling Waddenzee, CRW regeling. Deelnemende organisaties waren: Het Wadloopcentrum Fryslân, duikclub Dokkum, de Kustwacht, KNRM, Hulpverleningsdiensten Groningen en Fryslân, Rijkswaterstaat, de gemeenten De Marne, Dongeradeel en de Offshore SAR helikopter van vliegveld De Kooij.

Met meer dan 50.000 wadlopers per jaar is het wadlopen een activiteit waar blijvend op moet worden geoefend. Na de operationele oefening van 2009 hebben alle betrokken de oefening geevalueerd. Men heeft de tijd gehad om de verbeterpunten door te voeren en te verwerken in de opleidingen en trainingen.

Vandaag lag de nadruk op de communicatie/samenwerking tussen ‘land en water’. Voor de wadloop gidsen is het belangrijk om de noodprocedures te oefenen en bekend te zijn met alle betrokken partners. Wanneer een maritiem incident de hulpverlening op het land en de gemeenten raakt, moet ook de samenwerking met deze ‘land’ partners beoefend worden.

Op enig moment komen de geëvacueerden of slachtoffers op de kant. Dan moeten de landdiensten en gemeenten er klaar voor zijn. Immers zij zijn belast met de opvang en verzorging van slachtoffers tijdens incidenten. Ook daarvoor moet men opgeleid, getraind en geoefend worden.

Fotoreportages (for the time being) op WâldNet en op Flickr.

Bron: info WâldNet