W@dgidsenWeb 2.1

U bent in menu 3-4. Helden en Geschiedenis

Broodkruimelpad

Home Calendaria / Kronieken Calendarium BORKUM en LÜTJE HÖRN vanaf en naar de vaste wal

Calendaria / Kronieken

Calendarium BORKUM en LÜTJE HÖRN vanaf en naar de vaste wal

online op 24 februari 2021.

In onderstaande tabel een overzicht.
Door Lammert Kwant


1976 tot heden

1976 Op 17 en 18 mei liepen na een jarenlange voorbereiding Kees Dijkema, Nico Bakker en George Smallenbroek vanaf Pilsum op het vasteland van Duitsland via Lütje Hörn (waar werd overnacht) naar Borkum.
Verslag
Pers
Meer info
 


Vlnr. George Smallenbroek, Derk Schortinghuis en Kees Dijkema bij het ten doop houden van het boek 'Wadlopen naar Borkum' - 13 juli 1976
Foto Waddenbulletin

2002 Op 28 maart werden een Nederlandse en een Duitse wadloper op het wad ten zuiden van Lütje Hörn gered. Ze waren vanaf de Duitse vaste wal onderweg naar Borkum en onderweg in de problemen gekomen in een snel opkomende vloed.
Het tweetal passeerde tijdig de Oostereems, maar liep in het zware slik ten noorden van de Oostereems veel vertraging op. Ze werden 3 uur na laagwater toen het zeewater in de nabij gelegen Eemshaven inmiddels 2.20 meter was gestegen ongeveer 3 km ten zuiden van Lütje Hörn door een helikopter opgepikt en naar Norden gevlogen, waar ze in hiet ziekenhuis werden onderzocht. Ze konden na korte tijd het ziekenhuis verlaten.
Een derde wadloper keerde voor de Oostereems om en liep terug naar de wal in verband met familie-afspraken.
Meer info
2003 Op 18 en 19 april probeerden André Staal, Johan Lubbers en Harry ten Veen van Borkum via Lütje Hörn naar de vaste wal te lopen. Vijf kilometer voor het einde werd de tocht gestaakt door vermoeidheid en kou en aan boord van een volgboot gestapt.
Meer info
2005 Op 22 augustus liepen Menno de Leeuw en Frank Hensel in 1 eb van Borkum naar de vaste wal. Het was de eerste keer dat deze wadloopoversteek werd gelopen.
Meer info
2010 Op 26 juni liepen Heiko Oterdoom en Leendert Oterdoom in 1 eb van Borkum naar de vaste wal. Het was de tweede keer dat deze wadloopoversteek werd gelopen.
Meer info
 


Het Borkumer Wattfahrwasser, ca. 1.5 km ten zuiden van Borkum - 21 maart 2013.
Foto Lammert Kwant.


Obstakel/waypoint op het Borkumer wad, ca. 3.5 km ten zuiden van Borkum - 21 maart 2013.
Foto Lammert Kwant.


Voormalig boorplatform op het Borkumer wad in het Blindes Randzelgat, ca. 7 km ten zuiden van Borkum - 21 maart 2013. Het platform is omstreeks 2015 afgebroken.
Foto Lammert Kwant.

2015 Wadlopers onderweg naar of van Borkum en Lütje Hörn en opvarenden van schepen zagen op het Borkumer Wad tussen 1978 en 2015 een enigszins geheimzinnig object staan. Het zag er vanuit de verte uit als een zwarte schijf.
Meer info
2018 Op 7 maart liepen twee groepen wadlopers van 3 personen van Manslagt/Ostfriesland naar Borkum. De ene groep bestond uit Menno de Leeuw, Ralf Hensel en Peter Laagland.
De andere groep bestond uit Heiko Oterdoom, Leendert Oterdoom en Kees Wevers. Alle deelnemers haalden de eindstreep en waren de eerste wadlopers die deze tocht met succes volbrachten.
Meer info en verslag
 


De Oostereems op 6 of 7 april 2018.
Foto Peter Laagland.

2018 Op 6 april liepen Menno de Leeuw en Peter Laagland van de vaste wal bij Manslagt/Duitsland naar Lütje Hörn.
Een dag later (7 april) liepen beiden van Lütje Hörn terug naar Manslagt. Deze oversteek naar de wal was naar alle waarschijnlijkheid de eerste keer dat de tocht werd gelopen.
Meer info
 


Bivak op Lütje Hörn, 21-22 maart 2019.
Foto Joris Grond

2019 Op 21 maart liepen Heiko Oterdoom, Joris Grond en Kees Wevers van Borkum naar Lütje Hörn, waar een bivak werd opgeslagen.
De volgende dag (22 maart) liep het gezelschap van Lütje Hörn naar de vaste wal bij Manslagt/Ostfriesland. Deze hele tocht was naar alle waarschijnlijkheid de eerste keer dat de tocht werd gelopen.
Meer info: Kattenkwaad onder Borkum
2019 Op zaterdag 20 april liepen Heiko Oterdoom en Kees Wevers van Manslagt (Ostfriesland/Duitsland) via het eilandje Lütje Hörn (waar werd overvloed) naar Borkum.
Meer info
 


Wadloopoversteek naar Borkum - 7 februari 2021.
Track Peter Laagland.

2021 Op 7 februari liepen Peter Laagland en Jiska van den End in 4.40 uur de 23 km lange oversteek van Manslagt op het vasteland van Duitsland naar het eiland Borkum. De wind waaide krachtig uit het oosten, de temperatuur was enkele graden onder nul. De gemeten laagwaterstand in de nabij gelegen Eemshaven was ca. 4 dm beneden LAT (Lowest Astronomical Tide). Het was de tweede keer dat deze wadloopoversteek gedurende 1 eb werd gelopen.
Meer info
 


Jiska van den End over (en door) het ijs op weg naar Borkum - 7 februari 2021.
Foto Peter Laagland.

Bron: Lammert Kwant 2021-2023
Correcties en aanvullingen ? e-mail.

Meer historische wadlooptochten:

Ameland 1410 - 1929
Ameland 1930 - heden
Ameland - Engelsmanplaat
Borkum en Lütje Hörn
Engelsmanplaat
Hoge Wier
Horsbornzand
Juist en Memmert
Rif van Engelsmanplaat
Rottumeroog
Schiermonnikoog 1163 - 1929
Schiermonnikoog 1930 - heden
Schokland en de voormalige Zuiderzee
Simonszand
Terschelling
Texel-Vlieland
Sitemap met krantenartikelen, tochtverslagen e.d.